1 жовтня у світі відзначають Міжнародний день кави. Це напій, без якого важко уявити ранок мільйонів людей.
Якщо хтось п'є класичний еспресо чи капучино, то інші дивують бариста своїми незвичними забаганками. Подекуди замовлення настільки оригінальні, що можуть шокувати навіть найдосвідченішого кавовара.





У кав'ярнях по всьому світу віддані професіонали з приготування кави прислухаються до того, чого хочуть клієнти, і адаптують її до своїх уподобань. Вони виконують навіть найспецифічніші запити, навіть не моргнувши оком. Однак є деякі замовлення, які змушують бариста закочувати очі.
Щоб не осоромитись, уникайте цих поширених помилок під час замовлення біля кавової стійки, пише eatthis.
Латте з 15 дозами ванільного сиропу
Надмірно підсолоджені напої дуже відштовхують деяких бариста. "Одного разу дівчина замовила лате з такою кількістю сиропу, що він був огидно солодким. Але це дорівнює 20 кубакам цукру, тобьто 80 грам. П'ять доз ванільного сиропу - це максимум, який я рекомендую для великого напою. З 15 дозами ви вже ледве відчуєте смак кави", - каже бариста Йоонас Йокініємі, засновник Coffee Maister.
Чорна кава з вершками
Безліч бариста отримали саме таке прохання, яке, звичайно, не має сенсу. Зазвичай трапляються такі замовлення через те, що клієнти поспішають або втомлені, а бо ще не прокинулися.
Мак'ято

Традиційно це просто подвійна порція еспресо з невеликою кількістю молочної піни зверху. Це невеликий напій, який подають у тій самій чашці, що й еспресо. Тож уявіть собі здивування деяких клієнтів, коли вони замовляють "карамельний макіато" та отримують крихітну чашку. Цукровий та надзвичайно популярний напій часто є причиною спантеличення.
Карамельний макіато від Starbucks насправді є ванільним лате, зверху якого ллють еспресо (а не знизу) та поливають карамельною поливою. Це дуже відрізняється від традиційного італійського макіато. Більшість бариста повинні витрачати час на те, щоб ознайомити клієнта з будь-яким замовленням макіато, перш ніж зробити його.
"Клієнти на моїй роботі читають меню і кажуть, що я хочу "традиційний макіато", а потім вони спантеличені, коли я їм його подаю". Завдяки популярності напою Starbucks, бариста повинні запитати, чи хочуть клієнти традиційний макіато, чи великий лате а-ля Starbucks. Якщо вони кажуть, що не знають, я даю їм ванільний карамельний лате", написав один бариста на Reddit.
Купажовані напої
Ніщо так не уповільнює ранкову метушню, як блендер - прилад, який є предметом презирства багатьох бариста.
"Ніщо насправді не змушує мене закочувати очі, крім напоїв із блендера під час ажіотажу з понад 20 напоями", - каже бариста Джонні Лау, який роками працював у кафе в Австралії.
Це особливо дратує, коли є лише один блендер, а одночасно надходить кілька замовлень на купажовані напої. Щоб запобігти перехресному забрудненню, блендер доводиться мити між порціями напоїв, що уповільнює замовлення всіх.
"Я порушую темп, і це коштує мені близько двох хвилин", - каже Лау.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кава впливає на печінку: дослідження науковців вас здивує
Новий напій TikTok
Не можна звинувачувати їх у тому, що вони не знайомі з кожним напоєм, який є трендом у TikTok у будь-який момент. А замовлення "нового рожевого напою TikTok" не дає їм багато інформації, з якої можна було б приготувати напій.

Капучіно з льодом
Одне з частих замовлень, яке бариста роблять, - це капучино з льодом. Капучино з льодом - це складний напій у приготуванні з кількох причин. Зазвичай бариста починає з лате з льодом і додає зверху додатково гаряче молоко, щоб досягти тієї піни, якою відомий капучино. Проблема в тому, що молоко гаряче і спочатку його потрібно охолонути, інакше весь холодний напій стане теплим. Це займає багато часу.
Дуже гарячий напій
Будь-яке замовлення кави з проханням зробити його "дуже гарячим" - це делікатний баланс. Це стосується крапельної кави, еспресо, американо та напоїв з гарячим молоком. Ось чому: кава, приготована методом крапельного приготування, може бути гарячою лише настільки, наскільки вона заварена, хіба що ви додасте до неї більше гарячої води. Американо, тобто еспресо, полите гарячою водою, важко зробити гарячішим.
Лате з жирними вершками

Замовлення лате, приготованого з жирними вершками замість молока, обов'язково викличе закочування очей або, що ймовірніше, здригання.
Багато бариста зневажливо ставилися до цього замовлення кави.
"Одна жінка регулярно заходила і замовляла лате, приготований з жирними вершками. У мене болить живіт від однієї лише думки про це. Коли люди замовляють напої з жирними вершками як варіантом молока, це змушує мене хотіти померти", - написав один бариста.
Додавання жирних вершків - популярне замовлення серед людей, які дотримуються кето-дієти - жирні та збиті вершки вважаються кето-дружніми, оскільки вони мають низький вміст вуглеводів.
Половина цього, половина того
З такою кількістю варіантів рослинного молока на вибір, деякі клієнти проявляють креативність. Але прохання про два різні види рослинного молока в одному лате - це один зі способів роздратувати вашого бариста. Останнім часом бариста помічають, що клієнти замовляють напої типу: "Я лате з половиною мигдалевого, половиною вівсяного молока" - дещо спантеличене прохання.
Приготувати вдома смачну розчинну каву, яку подають у кав'ярні, доволі просто. Треба знати всього кілька правил.
Є кілька простих рецептів напоїв, які можете спробувати з вашими новими навичками приготування розчинної кави. Обидва рецепти не потребують дорогого обладнання з кав'ярні - лише блендер, деякі спеції і ваше улюблене горнятко.
Коментарі