
4 квітня у всьому світі відзначають день моркви. Мета – підкреслити її користь для здоров'я.
Перші згадки про її культивацію походять з півдня Центральної Азії. Близько трьох тисяч років тому її вирощували на території Афганістану, Туркменістану та Ірану. Згодом вона потрапила до Малайзії, а в дванадцятому столітті до Європи.
Морква - один із найулюбленіших овочів української кухні. Входить в склад багатьох страв: супів, пирогів та навіть солодких десертів. При цьому вражає не лише смаком, але й користю. Містить безліч вітамінів і мікроелементів: PP, A, B1, B2, B5, B6, В9, C, E, H і K, а також залізо, цинк, йод, мідь, тощо.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що і скільки треба їсти, щоб жити довше - назвали ідеальне поєднання продуктів
Позитивно впливає на різні органи людини. Є незамінним помічником для осіб, які страждають від цукрового діабету. Знижує рівень холестерину в крові, позитивно впливає на зір, серце, нирки та судини.
Цікаві факти:
- Морква буває різнокольоровою. Крім звичного помаранчевого зустрічаються сорти найрізноманітніших відтінків: від білого і жовтого до червоного, фіолетового.
- На 88% складається з води, крім цього в ній мало крохмалю, що робить овоч незамінним при дієтичному харчуванні.
- В середньому в одній морквині 25 калорій, а ще – 6 г вуглеводів і 2 г клітковини.
- Каротин - головна корисна речовина в моркві. Він надає фруктам і овочам жовто-оранжевий пігмент, який організм перетворює в вітамін А.
- Варена морква корисніша сирої. Якщо їсти овоч сирим, засвоїться лише 3% бета-каротину, а якщо вареним – 40%.
- Моркву також використовують в медицині та косметології. Вона нормалізує обмін речовин та має антисептичні, протизапальні та знеболюючі властивості
Якщо ввечері чи перед сном з'їсти фрукти, то це завадить мозку правильно розподіляти енергію в тілі і зруйнує метаболізм.
Коментарі