- Нещодавно записалася на курси кулінарів, де вчать незвично поєднувати продукти. Довго не могла звикнути, бо люблю усе традиційне. Додому дали завдання зробити торт із буряка і шоколаду. Зпекла, виявилось буряк на смак зовсім не відчувається, - розказує киянка 30-річна Оксана Третяк.
Для торту на мілкій терці натирає 250 грамів очищеного сирого буряку. Кладе у марлю й віджимає сік.
- Якщо сік не відділити, торт буде занадто вологий і несмачний. Окремо розтоплюю у мікрохвильовці 5 плиток чорного шоколаду вмістом 75% какао.
У окрему миску вбиває 3 яйця, заливає 100 грамів соняшникової олії і 200 грамів цукру. Усе збиває блендером 5 хвилин.
- Збиваю ретельно, бо цукор має повністю розчинитися, а маса стати світлою і однорідною. Потім додаю у суміш по 1 чайній ложці порошку ваніліну і розрихлювача, 100 грамів просіяного пшеничного борошна. Окремо подрібнюю блендером 50 грамів мигдалю, засипаю у суміш, додаю сіль на кінчику ножа, усе перемішую.
У масу додає побрібнений буряк і розтоплений шоколад, ще раз перемішує. Розігріває духовку до 175 градусів. Круглу форму для запікання висотою 10 і шириною 30 см змазує олією і застилає фольгою. На неї рівномірно викладає суміш, випікає 50 хвилин.
- Поверхня торту у духовці швидко рум'яниться, тому десь на 25 хвилині випікання накриваю зверху фольгою. Так доходитиме рівномірніше, не підгорить.
Поки печеться, готую глазур. Нею потім змазуватиму торт. Розтоплюю 3 плитки шоколаду із 80% какао.
Збиває блендером 100 грамів сметани 15% жирності і стільки ж цукрової пудри. Додає у масу розтоплений шоколад і знову збиває до однорідності.
- Чи спікся торт, визначаю зубочисткою. Втикаю її в середину тіста і виймаю. Якщо зубочистка суха, значить тісто добре пропеклося. Тоді торт відразу виймаю з духовки. Видаляю папір для випічки, ставлю торт на решітку на 7 хвилин, нехай трохи охолоне.
Коли торт охолов, змащує його глазур'ю. Рівномірно розподіляє глазур ложкою по поверхні і боках, вірівнює ножом. Дає торту постояти ще 15 хвилин у кімнатній температурі, потім подає на стіл.
- Подаю торт на десерт до чаю, буряк на смак зовсім не помітний. Він добре пом'якшує тісто. Торт у розрізі нагадує шоколадний бісквіт, бо має багато какао і пухке тісто.
Коментарі