"Коли подруга розповіла про новий пиріг, пісний, але з виразним шоколадним смаком, спершу не повірила, що таке приготувати взагалі реально. Рецепт переписала просто "для колекції". Але перечитала вдома - вирішила спробувати спекти. Жодних дорогих складників у ньому не було, навіть якби не вдався – не шкода. Але пиріг не тільки вдався, а й виявився справді чудовим. Від його смаку уся сім'я була у захваті. Називаємо його не інакше, як "супершоколадний" , - розповідає тернополянка Людмила Білецька, 35 років.
Для тіста жінка змішує у мисці 3 склянки борошна і 0,5 склянки какао. Додає 2 склянки цукру, 1 чайну ложку солі, 1 пакетик ванільного цукру.
"Обожнюю прості страви – щоб готувалося швидко, а виходило багато і смачно. На час посту знайти такі рецепти непросто. Особливо це стосується випічки - то масло-маргарин входять до складу тіста, то яйця чи майонез. А тут, на диво, усі продукти пісні. І якісь незвичайні – чи багато є випічки, до складу якої входить сіль?", - продовжує Білецька.
Людмила виливає у тісто ? склянки олії та 2 склянки холодної води. Насамкінець додає 2 чайні ложки соди, погашені 2 столовими ложками оцту та 0,5 чайної ложки кориці.
Господиня розповідає, що трохи змінила рецептуру приготування пирога.
"Відповідно до рецепту, соду треба би було змішувати з борошном, а оцет додавати пізніше. Але я собі слабо уявляю, як тоді її можна погасити. Зате що таке смак соди у випічці, нікому пояснювати не треба – це зіпсоване печиво. Тому вирішила не ризикувати і скористалася давнім перевіреним методом. Кориці у цьому пирозі "в оригіналі" теж не було. Та я вважаю, що як кашу маслом, так і десерт корицею, не зіпсуєш. Додаю її завжди", - каже тернополянка.
Тісто має консистенцію сметани.
"Щоб не було зарідке, додаю ще 0,5 склянки борошна. Перевіряю просто – аби писалася легка вісімка і кілька секунд цей малюнок протримався на поверхні маси. Тут важливо також не "передати" борошна – якщо буде надто густа маса, пиріг вийде "забитим", - радить господиня.
Жінка виливає тісто на застелене пергаментом і змащене олією деко.
Пече пиріг близько сорока хвилин при температурі 180 градусів. Наскільки добре спечений, перевіряє звичайною зубочисткою. Якщо вона суха – пиріг готовий, прилипають шматочки тіста – треба допікати.
Готовий пиріг жінка поливає також пісною шоколадною глазуррю. Для цього протягом хвилини варить 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки какао та 2 столові ложки води.
"Якщо пиріг розрізати навпіл і перемазати його такою глазуррю із горіхами чи родзинками – це вже буде торт. І хай тоді хтось здогадається, що він абсолютно пісний", - говорить Людмила Білецька.
Коментарі
2