




Тернополянка Галина Грабова, 30 років, пече пиріг зі згущеним молоком. Каже, рецепт знайшла у записнику своєї бабусі.
"Це тепер до печива треба додавати кокос, лимон або хоча б родзинки, аби смачно вийшло. Рецепти переважно складні, готувати довго, а з'їдається усе швидко. А колись люди не мали часу довго на кухні сидіти. Солодощі були прості у приготуванні. Я пам'ятаю, як колись бабуся смачно пекла. Недавно знайшла її рецептник і одразу захотіла спекти пиріг "Чорний тюльпан". Він вважався дорогим, бо до складу входило дефіцитне в ті часи згущене молоко. За нинішніми мірками цей пиріг дуже дешевий", - розповідає жінка.
Для пирога вона бере 2 яйця, 1 банку згущеного молока, 1 склянку пересіяного борошна, 3 столові ложки какао, дрібку кориці і ваніліну. Насамкінець додає 1 чайну ложку соди, погашеної оцтом. Усе добре розмішує.
"Тісто виходить рідкувате, тому борошна можна і більше додати – щоб вісімка писалася. Цей трюк переважно для медовиків використовують, але я завжди так перевіряю. Краще, хай буде трохи густіше тісто, ніж має піднятися – і сісти", - радить господиня.
Роз'ємну форму застеляє пергаментом або фольгою. Змащує маслом, щоб пиріг не пристав до дна. Пече у духовці при температурі 180 градусів 40 хвилин.
"Щоб пиріг був по-справжньому святковий, зверху поливаю його шоколадною помадкою. Можна розтопити плитку шоколаду. Або ж взяти по 3 столові ложки какао, цукру і води та 75 г масла. Щоб не вираховувати грами масла, відрізаю шматок на око. Виходить невеликий квадрат, добра столова ложка. Варю кілька хвилин. Коли помадка починає загусати – поливаю пиріг. Трохи часу, аби застигло, - і є чим гостей частувати", - каже Грабова.
Коментарі