Смачні мясні делікатеси можна готувати дома. Прикладом цього є ароматна бастурма. Вона вважається святковою стравою, але ніщо не заважає побалувати себе смачним в'яленим м'ясом у будні.
Інгредієнти:
1,5-2 кг яловичої вирізки
50 г насіння чаману
1 ч. л. кмину
20 г сухого часнику
1 ч. л. насіння коріандру
1 ч. л. кайенского перцю
1 ч. л. свежемолотого чорного перцю (я взяв суміш 4-х перців)
1 ч. л. червоної паприки
2 листочка лаврушки
2 суцвіття гвоздики
2 ягоди ялівцю
50 мл коньяку
1 кг солі
Приготування:
Яловичину промити, обсушити серветками, розрізати уздовж, якщо велика і знову просушити
У миску насипати шар солі в один сантиметр, укласти зверху яловичину і засипати сіллю та сумішшю перцю горошком.
На етапі засолювання з м'ясної м'якоті виходить основна кількість вологи. А ось на етапі пресування швидше формується майбутня форма і зріз бастурми.
Покласти в холодильник і раз в день потрібно перевертати на інший бік.
Через три дні вийняти м'ясо з солі і промити хоча б півгодини потримати під слабким струменем води
Промиту яловичину просушити паперовими серветками і дуже щільно загорнути в чисту тканину.
Придавитие бастурму чимось дуже важким і знову відправити в прохолодне місце.
Щодня потрібно міняти вологі пелюшки на такі ж сухі і знову під прес.
Через шість днів (три дні солили і ще три пресували) після старту приготування, м'ясо стане схожим на бастурму
350-400 мл води закип'ятити. Туди по дві штучки лаврового листя, гвоздики і ягід ялівцю. Дати настоятися.
В іншій мисці змішати чаман, кмин, часник, коріандр, червону паприку, а також чорний і кайенский перець. Що в насінні - попередньо потовкти і подрібнити
Холодний відвар процідити і додати в нього суміш з спецій та 50 мл коньяку. Має вийти суміш консистенції паштету.
Поставити її в прохолодне місце на ніч. За цей час аромат спецій ще краще розкриється, а чаман загусне, що полегшить намащування спецій.
Намастити бастурму спеціями. Потрібні три дні, щоб обмазка підсохла так, що можна брати в руки.
Загорнути м'ясо в кілька шарів чистої серветки або марлі і покласти в холодильник на 10-14 днів.
Коли пройде цей час, можна куштувати страву.
Коментарі