Сирна паска є традиційним атрибутом Великодня. Вона має мати форму чотиригранної піраміди з усіченим верхом. За способом приготування є чотири види - сира, варена, запечена і заварна. У ній є багато цукатів, горіхів та прянощів. Усі вони надають сотні нових відтінків смаку. Кожна господиня вибирає те, що їй довподоби.
Шоколадна паска
Інгредієнти:
0,5 кг нежирного сиру
1 склянка цукру
150 г вершкового масла
50 мл сметани
2 ст. л. какао
ванілін
сіль
Приготування:
Тепле вершкове масло перетерти ложкою, довівши до консистенції густої сметани.
Всипати в нього цукор, ванілін, сіль і порошок какао, все добре перемешати.
Сир два рази протерти через сито і, підмісивши до нього сметану, ввести в шоколадне масло. Розмішати до однорідного стану.
У пасочницу покласти марлю і викласти сирну масу.
Накрити блюдцем, притиснути невеликим вантажем і прибрати в холодильник на 6-8 годин.
Після цього сироватку злити. Паску поставити в верх дном на тарілку.
Витягти її з форми і акуратно зняти марлю.
Лимонно-імбирна паска
Інгредієнти:
270 г сиру (6%)
75 г цукру
40 г вершкового масла
60 мл вершків ( 20%)
1 жовток
70 г імбирних цукатів
1 ст. л. лимонної цедри
ваніль
Приготування:
Сир протерти через сито. Порізати цукати.
Масло розтерти і додати до сиру. Сюди ж відправити цукати і цедру. Розмішати. Вершки підігріти.
Змішати жовток з цукром і ваніллю. Додати яєчну суміш в вершки, все разом нагріти, постійно помішуючи (не довести до кипіння).
Сирну суміш додати в яєчно-вершкову, добре перемішати.
Пасочніцу (або просто форму) необхідно вистелити марлею. Заповнити її сирною масою, закрити кінцями марлі.
Читайте також: Пасхальну корзинку для фарбованих яєць печуть власноруч
Зверху поставити прес, і відправити на добу в холодильник.
Готову паску перевернути на тарілку, зняти марлю і прикрасити цукатами.
Коментарі