Солодкі пасхальні корзинки однозначно прикрасять будь-який святковий стіл. Готувати їх можна з різних видів тіста. Щоб при випіканні їх форма не зіпсувалася краще вибрати безопарне дріжджове тісто. Класти в них можна фарбовані яйця або яскраве печиво.
На одну корзинку потрібно 450 г дріжджового тіста.
Щоб тісто при випічці не прилипло , зовнішню сторону круглої миски потрібно обернути фольгою.
Духовку включити на початку приготування, щоб вона добре прогрілася до 220 градусів.
Відокремити третину тіста, інше накрити рушником, щоб не обвітрилося
Розкачати тісто в пласт товщиною близько 5 мм у формі витягнутого прямокутника: довга сторона повинна бути такою, щоб смужки тесту вистачило на обертання миски по вертикалі, від одного бортика до іншого через дно.
Розрізати прямокутник тісту на смужки шириною 1 см.
Викласти їх по всій поверхні миски, формуючи каркас майбутньої великоднього кошика.
У місці, де вони перехрещуються, утворюється товстий шар тіста. Його потрібно притиснути склянкою або руками розплющити до товщини близько 1 см. Так сформується дно.
Взяти ще третину тіста, розкачати в пласт такої ж товщини і розрізати на смужки. Їх довжина має відповідати діаметру миски.
Вплести їх горизонтально, по черзі пропускаючи над і під вертикальними смужками каркаса. Місце, де горизонтальна смужка з'єднується в кільце, потрібно ховати під однією з вертикальних смуг.
Читайте також: Незвичайні тістечка "Персики" начиняють згущеним молоком
Плести краще не занадто щільно, щоб стінки вийшли ажурними. При випічці тісто збільшиться в об'ємі.
Обрізати надлишки тісту по краю миски. Накрити кошик рушником на 15 хвилин.
Пензликом помастити поверхню кошика збитим яйцем.
Сменшити температуру в духовці до 180 С, поставити туди тісто і пекти до готовності, поки кошик не стане золотистого кольору. Це займає близько 25 хвилин, якщо тісто розкачати тонко.
Через 15 хвилин після початку випікання, коли тісто підніметься, збільшити температуру до 220С.
Дістати готову основу для кошика, акуратно разом з фольгою зняти її з миски і дати охолонути.
Сформувати ручку, верхній край і дно кошика. Миску знову обернути фольгою.
Тісто розкачати в тонкий довгий прямокутник, розрізати його на смужки. Із кожної скачати валик діаметром 5-7 мм. З трьох смужок сплести косичку, покласти її на миску, формуючи майбутню ручку кошика. З трьох довгих смужок сплести ще одну косу, викласти її по діаметру миски, захоплюючи краї"ручки".
Із залишків тіста сформувати ще три валика, сплести третю косичку і викласти її в формі кільця невеликого діаметра. Це буде дно кошика, яке додасть їй стійкості.
Накрити все рушником і дати тісту постояти 15 хвилин.
Помастити конструкції, що вийшли яйцем і випікати в духовці до готовності. Спочатку при 180 С, потім при 220 С.
Коли всі частини пасхального кошика з дріжджового тіста охолонуть, їх потрібно скріпити зубочистками: до основи прикріпити косичку-дно і ручку з верхнім бортиком.
Прикрасити виріб різнобарвними стрічками і живими квітами. Всередину можна поставити невелику паску або яйця.
Коментарі