Одеса - українська перлина, розташована на березі Чорного моря. Попри це місцева кухня славиться не лише морськими дарами. На ній залишили відбитки традиції українського, єврейського, болгарського, грецького, вірменського, молдавського й грузинського народу. Люди ділилися таємницями різноманітних страв з українцями впродовж багатьох років. Доповнювали звичні страви заморськими продуктами, які привозили з інших країн. Так і зародилися самобутні автентичні одеські страви, які туристи обожнюють до сьогодні.
Форшмак
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке Закарпаття на смак: п'ять страв, які має скуштувати кожен турист
Інгредієнти:
2 яблука
масло - 75 г
2 яйця
5 волоських горіхів
2 оселедці
1 цибуля
лимонний сік - ч. л.
оливкова олія - 1 ст. л.
сіль, перець - на смак.
Приготування:
Філе оселедця двічі прокрутити через м'ясорубку. Очистити яблука від шкірки й серцевини. Разом з очищеною цибулею подрібнити в м'ясорубці. Змішати з рибою. До готового фаршу додати масло, сік лимона, сіль, перець, волоські горіхи, натерті на дрібній тертці, відварені яйця й змішати до однорідності. Форшмак викласти в тарілку, полити оливковою олією. Чудово смакує з грінками з чорного хліба.
Смажена барабулька
Інгредієнти:
барабулька - 1 кг
борошно - 3 ст. л.
олія - 3 ст. л.
сіль, перець - на смак.
Приготування:
Очищену рибу позбавити від нутрощів і чорної плівки. Змішати борошно й спеції, занурити в них барабульку. Обсмажити на розігрітій сковороді 5 хв. із кожного боку. Прибрати зайвий жир за допомогою паперового рушника. Подати з лимоном.
Вертута з яблуком
Інгредієнти:
для тіста:
борошно - 350 г
масло - 75 г
вода - 150 г
1 яйце
сіль, цукор - дрібка.
Для начинки:
яблука - 500 г
цукор - 150 г
родзинки - 40 г
кориця - 3 г
Приготування:
Замісити витяжне тісто. Розділити його на дві частини та сформувати кульки. Накрити тісто мискою й дати постояти 1 год. Яблука очистити й нарізати кубиками, змішати їх із цукром, родзинками й корицею. Розкатати тісто. Змастити розтопленим маслом, викласти з одного краю яблука й скрутити рулетом. Краї загорнути. На деко постелити пергаментний папір і викласти вертуту. Випікати 30-40 хв. за температури 170°C. За 10 хв. до готовності змастити яйцем і посипати цукром. Готовий рулет нарізати на порційні шматки.
Рулет із вишнями - десерт, який пахне бабусиними руками й дитинством. Хоча й на перший погляд здається, ніби приготувати його просто, є певні хитрощі, які треба знати. Особливо, коли доводиться працювати із дріжджовим тістом. Кулінар Євген Клопотенко розповів, як приготувати так, щоб страва вийшла соковитою та ніжною водночас.
Коментарі