Ексклюзиви
середа, 27 березня 2024 10:30

Три картопляні страви на сніданок, обід та вечерю, які не залишать байдужими нікого

З картоплі можна готувати безліч страв.

Для її любителів, хто не уявляє свого раціону без неї Gazeta.ua ділиться трьома рецептами, які можна приготувати як на сніданок, так і на обід чи вечерю.

Три цікаві страви, які не залишать байдужими нікого.

Картопля дофіне

Автор: shuba
  Картопля дофіне
Картопля дофіне

Картопляні кульки з хрумкою скоринкою та пухнастою начинкою - ідеальні на сніданок. Рецептом поділилась французький шеф-кухар Анн-Софі Пік.

Під час приготування важливо дотримуватись рецептури та технологічного процесу.

Інгредієнти

Картопля - 500 г

Для заварного тіста

Вода - 25 г

Масло вершкове 73%

65 г

Сіль за смаком

Борошно пшеничне - 125 г

Яйця курячі - 4 шт.

Перець чорний мелений - за смаком

Мускатний горіх мелений - 2 г

Олія соняшникова - 1 л

Як приготувати

Картоплю відваріть у киплячій воді протягом 30 хвилин до готовності. Потім охолодіть, почистьте та натріть на тертку. Покладіть картоплю в тарілку й відкладіть убік.

Приготуйте заварне тісто. У каструлю налийте воду, додайте вершкове масло та дрібку солі. Перемішайте, доведіть до кипіння та зніміть з вогню. Всипте борошно в гарячу рідину й перемішайте. Поставте каструлю на середній вогонь і готуйте тісто, постійно помішуючи, близько 10 хвилин.

Зніміть каструлю з вогню, перекладіть тісто в миску і потроху додавайте збиті яйця, весь час перемішуючи. Далі додайте картоплю, сіль і перець, потім всипте 1 щіпку тертого мускатного горіха та добре перемішайте.

У сковороді розігрійте олію. Пальцями сформуйте з картопляної маси кульки, а потім занурте їх у гарячу олію та смажте з усіх боків до золотистого кольору, приблизно 3-4 хвилини.

Викладіть готові кульки на паперові рушники, щоб видалити залишки олії, і приправте сіллю. Можете подавати картоплю дофіне з улюбленим соусом.

Картопляні ньокі

Автор: cookery
  Картопляні ньоккі
Картопляні ньоккі

Це невеликі галушки з рифленою поверхнею. Страва популярна в Італії. Ньоккі заміняють традиційну пасту, доповнюючи різними соусами з овочів, сиру або зелені.

Інгредієнти

Картопля - 1 кг

Борошно - 300 г

Сіль - 15 г або по смаку

Як приготувати

Відварюємо вимиту картоплю у "мундирі" близько 40 хв. Як овоч зварився, охолоджуємо і знімаємо шкірку. Картоплю натріть на великій чи середній терці.

На чисту рівну поверхню викладаємо картопляне пюре і прямо на нього просіваємо необхідну кількість борошна. Потім додаємо сіль і руками починаємо замішувати масу в однорідне тісто. Воно повинно трохи липнути до рук, при необхідності можна додати ще просіяного борошна. Тісто виходить м'яким, але при цьому досить щільним.

Надаємо йому спочатку круглу форму, а потім овальну і накриваємо кухонним рушником. Залишаємо тісто відпочивати на 10 хв.

Злегка посипаємо поверхню борошном і приступаємо до формування. Ножем нарізаємо тістовий овал на смужки шириною близько 3 - 3,5 сантиметрів. Потім руками скручуємо кожну довгу рівну ковбаску або сосиску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підкорить будь-кого: як швидко приготувати американські картопляні оладки

Формуємо ньокі. Кладемо один шматочок на тильну сторону вилки, злегка придавлюємо. І ось тепер обережно скручуємо. Повинні вийти акуратні рифлені галушки.

Ставимо на плиту каструлю з водою. Доводимо до кипіння.

Солимо й додаємо трохи олії. Зменшуємо вогонь під каструлею і викладаємо приготовані ньоккі. Через хвилину або навіть менше вони спливуть, і це буде означати що страва готова. Дістаємо їх з допомогою шумівки і викладаємо на тарілку.

Картопляні ньокі подаються у гарячому вигляді, найчастіше з різними соусами власного приготування, а також з морепродуктами або овочами. В якості напою можна використовувати будь-свіжовичавлений сік.

Шморгун по-львівськи

Автор: shuba
  Шморгун по-львівськи
Шморгун по-львівськи

Це великий дерун, який запікається в духовці. Окрім основних продуктів, до суміші додається дрібно нарізані кріп, петрушка та зелена цибулька, які надають деруну-шморгуну кольору та пікантного смаку.

Інгредієнти

Картопля - 10 шт.

Цибуля ріпчаста - 1 шт.

Яйця курячі - 1 шт.

Часник, зубчики 2 шт.

Борошно - 4 ст. л.

Сіль за смаком

Перець чорний мелений за смаком

Як приготувати

Картоплю, цибулю й часник почистити і натерти на тертці. Картоплю — на великій, цибулю й часник — на дрібній.

Скласти в миску, додати яйце і борошно. Посолити, поперчити, добре вимішати ложкою. На бажання додати дрібно різану зелень.

Викласти у застелену пергаментом форму, поставити в нагріту до 200°C духовку, запікати 40 хвилин.

Кулінар Євген Клопотенко поділився рецептом пишних бананових оладок, які готує на кефірі.

Вам знадобиться всього хвилин 30, аби поласувати цими пухкенькими золотавими млинцями.

Зараз ви читаєте новину «Три картопляні страви на сніданок, обід та вечерю, які не залишать байдужими нікого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути