На Великдень традиційними стравами є не тільки паска та різнокольорові яйця. Також потрібні салати, м'ясні закуски та десерти.
У кожному регіоні це "свої" страви. Особливо їх дотримуються в західних областях. Про них далі у статті.
Львівський сирник

Інгредієнти:
500 г домашнього сиру
100 г вершкового масла
5 шт. яєць
150 г цукру
1 лимон
1 ст. л. манної крупи
100 г родзинок
Для глазурі:
50 г вершкового масла
3 ст. л. сметани
2 ст. л. какао
2 ст. л. цукру
Приготування:
Подрібніть сир в блендері або пропустіть його через м'ясорубку, щоб не було грудочок. Додайте вершкове масло до сиру та вимішайте масу ложкою.
Відокремте жовтки від білків. Розітріть жовтки з цукром в густу піну. Зніміть цедру з лимона та додайте до жовтків – перемішайте.
У сирну масу додайте манку, влийте жовтки з цукром та родзинки – перемішайте.
Збийте білки з дрібкою солі та обережно введіть в сирну масу – перемішайте.
Змастіть форму для запікання сирника вершковим маслом і трішки притрусіть борошном. Викладіть сирну масу – вона не повинна діставати до країв.
Розігрійте духовку до 170 градусів. В окреме глибоке деко наберіть гарячу воду та поставте на низ духовки. Пара, що буде виділятись не дасть сирнику потріскатись.
Випікайте сирник 1 год. до готовності. Після випікання залишіть сирник в духовці до повного охолодження.
Поставте сирник в холодильник на кілька годин "відпочити".
Для шоколадної глазурі змішайте какао з цукром, додайте сметану, масло і варіть на малому вогні.
Не доводьте глазур до кипіння і полийте нею холодний сирник.
Великодній баранчик із горіхами та маком

Інгредієнти:
500 г борошна
1 пакетик сухих дріжджів
1 ч. л цукрової пудри
2 ч. л солі
2 збитих яйця
50 г розтопленого вершкового масла
Приготування:
У великій мисці з'єднайте борошно з дріжджами, додайте цукрову пудру, сіль та 1,5 яйця. Влийте розтоплене масло і 250 мл теплої води – замішуйте тісто 7 хв. Накрийте його харчовою плівкою та поставте в тепле місце на 1 год.
Як тільки тісто підросло у 2 рази, додайте горішків та вимішуйте до однорідного стану.
З четвертої частини тіста зробіть голову баранця, вуха і ноги. У решту розкачаного тіста додайте мак, закрутіть у рулет, розріжте на рівні частини та на змащеному маслом деко сформуйте тіло баранця.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великодні зайці від Валентини Хамайко: розкрили зірковий рецепт
З'єднайте з тулубом голову, вуха і ноги та дайте йому постояти в теплому місці, доки об'єм не збільшиться у 2 рази.
Помастіть баранця жовтком, з ягід зробіть очі.
Розігрійте духовку до 200 градусів та випікайте пасхального баранця протягом 25 хв.
Холодець зі свинини

Інгредієнти:
1,3 кг свинячих ніг
500 г яловичини
1 цибулина
1 морква
3 шт. лаврових листків
1 ч. л. чорного перцю горошком
2 зубчики часнику
Приготування:
Промийте свинячі ніжки і яловичину водою і доведіть до кипіння, знімаємо шуму.
Варіть бульйон 5 годин під закритою кришкою. Додайте очищені овочі, лавровий лист та перець. За смаком посоліть бульйон та продовжуйте варити бульйон ще годину на слабкому вогні.
Вийміть з бульйону овочі та лавровий лист. Охолодіть бульйон та вийміть м'ясо.
Процідіть бульйон через дрібне сито. М'ясо переберіть та відділіть від шкірки – розірвіть на шматочки або наріжте ножем.
Зніміть ложкою жир з поверхні бульйону, адже він може зіпсувати смак холодцю.
Покладіть м'ясо в бульйон, доведіть до кипіння й одразу зніміть з вогню.
У тарілки викладіть прикраси і залийте бульйон з м'ясом. Охолодіть холодець.
Мода є не тільки на одяг, інтер'єр чи прикрашання ялинки. Також оновлюються тренди для пасхальних яєць. Ними, як і пасками, хизуються господині одна перед одною.
Для їх прикрашання потрібні кольорові конфеті, фольга, клей, стрічки, кольорова цукрова посипка, блискітки та харчові барвники.
Коментарі