




Цього літа шеф-кухар Фернандо Мельчор вирішив змінити місце дислокації свого ресторану "La Paella": з району недалеко від Жулян переніс його в історичний центр Києва, на Поділ. У день відкриття оновленого закладу закуски - тапас іспанець готував сам, а от традиційну паелью запропонував зробити відвідувачам. Розповівши гостям рецепт, кухар дав всі інгредієнти і великий посуд. Ароматну паелью клієнти ресторану готували на великій плиті. Фернандо керував процесом, а в перервах танцював під живу музику.
"Паелью придумали у Валенсії. За однією з версій, слово "паелья" має санскритське походження, - розповідає Фернандо, - У цій древній мові "па" означало пити. З санскриту слово перейшло в латинську мову. А в старовинній іспанській пателья - це сковорода для смаження. Сучасну паелью так і готують - на сковороді. Страва чимось схожа на італійське різотто і на східний плов, але має свої особливості". Складові для страви знайдуться в будь-якому українському супермаркеті, запевняє кухар. А ось спеції для паельї відшукати не так вже й легко. Потрібен справжній шафран. Він надає паельї особливий жовтий колір, і навряд чи шафран можна замінити чимось іншим. Бажано також використовувати тільки круглий рис.
Рецепт іспанської паельї від Фернандо Мельчора.
Знадобляться: 600 г. рису, по пів літра курячого та рибного бульйону, 150 г. оливкової олії, 50 г. шинки хамон, кілограм філе курки, 200 г. кальмарів, 400 г. філе палтуса, пів кілограма очищених креветок, 300 г. відвареного філе мідій, пара зубчиків часнику, одна цибулина, 2 томата, пара гілочок петрушки, один лимон і половина чайної ложки шафрану. Також - сіль і перець за смаком.
Приготування: Куряче м'ясо, хамон і риби треба порізати кубиками. З помідорів зняти шкірку і видалити насіння. Лук порізати кільцями, а перець - короткими смужками. Окремо в блендері подрібнити часник, помиту петрушку, шафран і сіль.
"Розігрійте на великій сковороді оливкове масло. Обсмажте на ньому шинку, перекладіть в інший посуд окремо, а в цій же сковороді обсмажте тепер курку. Посоліть і перекладіть її до шинки. Підсмажте разом рибу, кальмари і креветки до золотистого кольору, але не довше трьох хвилин. Морепродукти також змішайте з шинкою і куркою. Окремо підсмаживши цибулю і помідори, додайте їх до морепродуктів і м'яса курки, все перемішайте великою ложкою. Туди ж - масу з шафрану та часнику. Наступний етап - приготування рису і мідій. Їх разом засипають у велику і глибоку сковороду. Поливають соком лимона і смажать на сильному вогні близько трьох хвилин. У сковороду до рису і мідій вливають бульйон з курки і риби. Доводять до кипіння, після чого додають всі інші продукти - рибу, м'ясо і креветки. Сковороду накривають і тушкують на середньому вогні 20 хвилин. Після цього паельї дають настоятися і подають гарячою".
Коментарі