
Грузини споживають дивовижну кількість сиру! Сулугуні, гуда, хачо, кобі — кількість сортів сиру у Грузії сягає 200.
Хачапурі
Хачапурі - це грузинська класика. Жодне грузинське застілля не обходиться без цієї страви – хачапурі на столі такий самий обов'язковий атрибут, як і "Боржомі" після його споживання. У кожному регіоні він має різну форму та рецепт - тісто з дріжджами та без, сир всередині чи зверху, приготування на сковорідці чи у печі, та багато інших тонкощів, про які знають лише корінні жителі регіону походження страви.
Порада: кращі рецепти справжніх хачапурі зібрані на першому гастрономічному гіді грузинською кухнею gastroguide.borjomi.com. Тут можна дізнатися секрети від шеф-кухарів, зрозуміти тонкощі грузинської кухні та навіть подивитися відеорецепти.
Соко на кеци
Гриби, запечені в кеци — спеціальній глиняній сковорідці. На кеци викладають гриби, щедро змащені маслом, посипані сиром та чорним перцем, накривають другою кеци та посипають розпеченим вугіллям. Для приготування в домашніх умовах можна використати чавунну сковорідку або інший посуд із потовщеними стінками.
Порада: справжні грузинські кухарі вистилають кеци виноградним або вишневим листям, щоб гриби не підгоріли і мали гарний запах.
Рулети з сулугуні та рікотою
Приготування більшості грузинських страв зазвичай займає декілька годин. Але коли треба швидко та смачно перекусити, ці рулети з двох простих інгредієнтів стануть у нагоді.
Порада: щоб приготувати страву самостійно, скористайтесь простим рецептом: рікоту змішайте з м'ятою та загорніть у тонкі скибочки сиру сулугуні. Сіль та інші спеції додайте за смаком.
Гебжалія
Страва родом із західного грузинського регіону Самегрело. Скибочки імеретинського сиру змащують надугі — м'яким грузинським сиром, змішаним із м'ятою, сіллю і перцем — і скручують у рулети. На завершення рулети нарізають та подають разом із мацоні — грузинським кисломолочним напоєм.
Порада: в українських магазинах знайти усі потрібні інгредієнти доволі складно, тому імеретинський сир ви можете замінити на сулугуні, надугі — на рікоту, а мацоні — грецьким йогуртом.
Еларджі
Каша з кукурудзяної крупи та борошна, що походить із Західної Грузії. Особливість страви — сир сулугуні, який натирають та додають до каші під час приготування. Еларджі готують близько двох годин, але скуштувати цю незвичайну страву варто.
Порада: секрет грузинських господинь — кількість сиру має становити не менше половини від усієї страви.
Коментарі