

Йозеф Горчі, шеф-кухар ресторану "Словак Паб", що в центрі Братислави, готує національні страви словацької кухні.
"Страви нашої кухні — прості в приготуванні. Подача теж проста, без вишуканостей, - розповідає кухар, - У великому місті страви готують переважно такі самі, що і в селах. Багато страв ми запозичили у австрійців і чехів. Але багато унаслядували і з нашої кухні. Зокрема, в сусідніх країнах популярним є словацький гуляш. Це смачна і поживна страва. Однієї порції гуляшу цілком достатньо, щоб втамувати голод на півдня".
Гуляш з яловичини або свинини.
Для великої каструлі гуляшу знадобляться: 600 грамів будь-якого м'яса зі свинини або яловичини, 300-400 грамів цибулі та стільки ж помідорів, 4-5 болгарських перців, томатна паста, 3-4 картоплини, чорний мелений перець та паприка, сіль. Для смаження — 80 грамів сала. Його можна замінити маслом вершковим або ж оливковою олією.
"М'ясо треба порізати на рівні кубики. Дрібно ріжемо цибулю та всі інші овочі. Спершу обсмажуємо на салі або на олії цибулю. За три-чотири хвилини всипаємо до неї шматочки м'яса. Смажимо ще близько 10 хвилин. Солимо та перчимо, періодично помішуємо. Тоді додаємо 3-4 столові ложки томатної пасти, знов перемішуємо. Заливаємо водою так, аби вона повністю покрила м'ясо. Накриваємо кришкою і варимо гуляш близько двадцяти-тридцяти хвилин на малому вогні. Коли яловичина або свинина стане м'якою, додайте подрібнені овочі: помідори, картоплю і болгарський перець. Можна накришити 2-3 зубці часнику. Пробуємо на смак: якщо солі чи перць не вистачає, трохи додаємо. Тушкуємо ще близько 10-15 хвилин. Наприкінці обов'язково додаємо ще одну приправу — майоран".
Гуляш з баранини.
Для гуляшу з баранини знадобляться такі продукти: 600 грамів баранини, по 30 грамів сала і смальцю, 1-2 великі цибулини, 1-2 солодких перці, 5 помідорів, 3 зелених перці та дві картоплини.
"Цибулю, а потім м'ясо підсмажуємо і тушкуємо за схемою, як у попередньому рецепті. Додаємо покришені кубиками перець, помідори і картоплю. Тушкуємо до готовності, а наприкінці додаємо приправ".
Коментарі