понеділок, 21 липня 2014 11:10

Тарілка поживного словацького гуляшу втамовує голод на півдня
2

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Йозеф Горчі, шеф-кухар ресторану "Словак Паб", що в центрі Братислави, готує національні страви словацької кухні.

"Страви нашої кухні — прості в приготуванні. Подача теж проста, без вишуканостей, - розповідає кухар, - У великому місті страви готують переважно такі самі, що і в селах. Багато страв ми запозичили у австрійців і чехів. Але багато унаслядували і з нашої кухні. Зокрема, в сусідніх країнах популярним є словацький гуляш. Це смачна і поживна страва. Однієї порції гуляшу цілком достатньо, щоб втамувати голод на півдня".

Гуляш з яловичини або свинини.

Для великої каструлі гуляшу знадобляться: 600 грамів будь-якого м'яса зі свинини або яловичини, 300-400 грамів цибулі та стільки ж помідорів, 4-5 болгарських перців, томатна паста, 3-4 картоплини, чорний мелений перець та паприка, сіль. Для смаження — 80 грамів сала. Його можна замінити маслом вершковим або ж оливковою олією.

"М'ясо треба порізати на рівні кубики. Дрібно ріжемо цибулю та всі інші овочі. Спершу обсмажуємо на салі або на олії цибулю. За три-чотири хвилини всипаємо до неї шматочки м'яса. Смажимо ще близько 10 хвилин. Солимо та перчимо, періодично помішуємо. Тоді додаємо 3-4 столові ложки томатної пасти, знов перемішуємо. Заливаємо водою так, аби вона повністю покрила м'ясо. Накриваємо кришкою і варимо гуляш близько двадцяти-тридцяти хвилин на малому вогні. Коли яловичина або свинина стане м'якою, додайте подрібнені овочі: помідори, картоплю і болгарський перець. Можна накришити 2-3 зубці часнику. Пробуємо на смак: якщо солі чи перць не вистачає, трохи додаємо. Тушкуємо ще близько 10-15 хвилин. Наприкінці обов'язково додаємо ще одну приправу — майоран".

Гуляш з баранини.

Для гуляшу з баранини знадобляться такі продукти: 600 грамів баранини, по 30 грамів сала і смальцю, 1-2 великі цибулини, 1-2 солодких перці, 5 помідорів, 3 зелених перці та дві картоплини.

"Цибулю, а потім м'ясо підсмажуємо і тушкуємо за схемою, як у попередньому рецепті. Додаємо покришені кубиками перець, помідори і картоплю. Тушкуємо до готовності, а наприкінці додаємо приправ".

Зараз ви читаєте новину «Тарілка поживного словацького гуляшу втамовує голод на півдня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути