Другий Святвечір або Голодну кутю відзначають 18 січня в переддень Водохреща. На столі мають стояти тільки пісні страви.
Пісні голубці
Інгредієнти:
савойська або білокачанна капуста;
рис 150 г;
1 морква;
1 цибулина;
гриби (сушені або свіжі) 100 г;
зубчик часнику;
сіль, перець за смаком.
Приготування:
Відваріть рис до готовності. Всі овочі наріжте на кубики. Гриби відваріть. Викладіть на гарячу сковороду овочі і обсмажте їх до готовності. Додайте гриби, рис і дрібно нарізаний часник.
Посоліть і поперчіть за смаком. Накрийте сковороду кришкою і дайте начинці постояти 10-15 хвилин.
Зніміть з капусти листя і пропарте їх в окропі по 1 хвилині. Викладайте на кожен листок капусти 1-2 столові ложки начинки і загорніть.
Перекладіть голубці в глибоку каструлю, залийте розчином з томатною пастою. Розведіть кілька ложок пасти в холодній воді. Поставте голубці тушкувати на слабкому вогні до готовності 15-20 хвилин.
Салат з буряка з чорносливом
Інгредієнти:
середній буряк;
волоські горіхи (ядра) 150 г;
чорнослив (без кісточок) 4-5 ст.л .;
олія для заправки.
Приготування:
Запечіть буряки в духовці. Так вони будуть ароматнішими. Дайте бурякам охолонути і натріть на крупній тертці.
Ядра волоських горіхів трохи підсмажте, щоб вони були ароматними. Подрібніть горіхи руками або ножем. Чорнослив добре вимийте і теж поріжте невеликими шматочками.
У глибокій мисці змішайте терті печені буряки, горіхи і чорнослив. Заправте олією і посоліть за смаком. Перед подачею салат можна прикрасити горіхами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клопотенко розкрив секрет своєї фірмової куті
Печені яблука
Інгредієнти:
4 великих яблука (кількість яблук відповідає кількості порцій);
100 г родзинок;
жменя горіхів
цукор, кориця, мед за смаком.
Приготування:
Промийте яблука і видаліть серцевину, акуратно виберіть з яблук насіння.
Викладіть яблука на форму для запікання і наповніть попередньо вимоченими родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею. Поставте в духовку і запікайте протягом 20-30 хвилин при температурі 180°С.
Пісні цукерки
Інгредієнти:
волоські горіхи 100 г;
чорнослив 100 г;
родзинки 100 г;
курага 100 г;
мед і лимон.
Приготування:
Промийте і висушіть всі сухофрукти. За бажанням, можете замочити їх на годину, так вони будуть м'якшими. Горіхи трохи запечіть в духовці, щоб вони стали ароматніші.
Дрібно наріжте сухофрукти та горіхи. Можна навіть пропустити їх через м'ясорубку або блендер. У суміш додайте мед і сік половини лимона. Мед потрібен для в'язкості, тому додайте стільки, щоб цукерки можна було формувати.
Сформуйте невеликі цукерки. За бажанням, їх можна посипати горіхами, кунжутом або какао
Коментарі