Освячення кошиків з їжею на Великдень звичне для традиційних християнських конфесій. Головними їх компонентами є фарбовані яйця, паски та м'ясо. Що ще беруть до кошиків, та чим відрізняються святкові набори у вірян православної та католицької церкви у короткій добірці.
Головні компоненти:
Святковий хліб (паска) - є символом Царства Небесного та воскресіння, яким є Ісус Христос.
Яйця (писанки, крашанки) - символ нового життя в Христі.
М'ясо - нагадування про достаток, радість забезпечення, яку людина отримує від Творця. Також є символом Агнця Божого, тобто Христа, який віддав себе в жертву за людство.
Сіль - для усвідомлення того, що християнин є "сіллю землі", і що від активної позиції віруючої людини залежать позитивні зміни в суспільстві.
Хрін в побуті служить укріпленню здоров'я людини. Його освячення є прототипом сповіді, після якої людина стає міцнішою в Христі, укоріняється в вірі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Календар кухонних приготувань до Великодня
Священики православної церкви також запрошують вірян брати на освячення сир та масло. Молочні страви є даром природи, не походить з діяльності людських рук. Кажуть, що як мати годує свою дитину молоком, так сир і масло є символами жертовності та ніжності Бога.
До кошика у православній церкві дозволяють також брати на освячення вино. Як "плід виноградної лози", що приносить радість. Однак інші алкогольні напої, як горілка чи пиво, брати в кіш не рекомендують.
Католики вино на Великдень не святять. Однак вкладають до кошика невеличку пляшку з водою. Вона є символом Святого Духа, який омиває людину з гріхів.
Віруючі обох конфесій беруть з собою в кошик свічку. Однак використовують її по різному. В католиків свічку запалюють на початку богослужіння, тримаючи в руках. Як символ Христа, який прийшов спасти світ. Під час освячення кошика її не запалюють. У православних свічку вставляють у паску, вона горить під час освячення їжі. Символізує світло, яке розповсюджується між людьми, які прийняли Христа.
Варені яйця, яких буде багато на Великдень, можна начинити кольоровими додатками з овочів та соусів. Вони стануть не лише оздобою для святкового столу, а й порадують оригінальними смаками. Фарш до яєць може бути гострим, негострим, з рибою, овочами, грибами та травами.
Коментарі