вівторок, 07 травня 2013 15:45

Що готують на Великдень у Франції та на пікніки в Іспанії - розповідь шеф-кухарів

Писанки, крашанки, м'ясо з прянощами і пасхальна випічка — традиційні страви українців на Великдень. В кожному регіоні їх готують по-різному. Крім того, власний рецепт запашної пасхи має кожна родина. Які страви подають на Великдень у Франції, Gazeta.ua розповідає шеф-кухар і експерт французької кухні Богдан Турчин.

"У Франції, як і в кожній країні, є особливі страви до Великоднього стола. Країна розділена на 26 регіонів, у кожному з панують свої традиції і кухня. Але усі локальні звичаї, наче пазл, складають цілісну картину кухні Франції, - розповідає Богдан, - В Бургундії готували окіст із пряними травами. Закускою в більшості містечок подавали, приміром, спаржу із соусом Грибіш, молоду телятину з запеченими овочами під соусом із лісових грибів".

Часто до великоднього столу у Франції готують Жиго — ногу ягняти або баранчика у пряних травах. У кожної французької родини — власний рецепт цієї страви.

"Улюблена розвага французів на Великодні свята — родинні і товариські пікніки, де головна страва, як не дивно, — омлет. Готують його з різноманітними начинками, - розповідає Богдан, - У деяких провінціях популярні пироги, так звані киші. Також випікають великодній хліб, особливо в провінції та сільській місцевості.

Меню великоднього обіду обов'язково включає цибулевий або овочевий суп, м'ясо ягняти з гарніром із сезонних овочів. Незмінна страва в сімейному колі — запашна смажена курятина. Птицю гордо ставлять посередині стола, точно так, як американці — індичку на день Подяки. Але — за зовсім різними традиціями та до іншого приводу".

Після святкового обіду французи балують себе і родину різноманітними суфле, кексами й тістечками. Ну а без шоколадних яєць не обходиться жодної католицької Пасхи. Ними рясніє кожен стіл незалежно від достатку і гастрономічних уподобань родини".

Під час травневих свят кожен третій українець влаштовує пікнік чи приходить на нього до друзів, запевняють соціологи. Весняний відпочинок на природі традиційний і в більшості країн світу. Що саме готують для нього в Іспанії, розповідає Фернандо Мельчор, шеф-кухар і професійний сомельє родом з північноіспанського міста Більбао. Понад 10 років тому відкрив у Києві власний ресторан "La Paella".

"Пікніки іспанці влаштовують рідко, бо мають замало вільного часу. Травневих свят у нас немає. Зате частіше ходимо в ресторани, - розповідає Фернандо, - Але якщо іспанці все-таки хочуть поїсти на природі, то накривають "поляну" у дворі власного будинку, до лісу не їдуть. Починають трапезу із кави або чаю. А вже потім переходять до м'ясних страв. Роблять багато закусок - тапас. Коржі з пшеничного тіста намащують вершковим маслом, зверху кладуть лосось, зелень, сир. Також готують тапас із анчоусами й помідорами".

Фернандо Мельчор готує до пікніка одну зі своїх фірмових страв — рибу по-аравійськи. Філе мерлузи засмажує на оливковій олії з часником і зеленим горошком. При температурній обробці риба виділяє сік і водночас поглинає аромати сухого білого вина і вершків, які додають під час смаження. До соусу кухар також кладе на сковорідку кілька креветок і два мариновані верхні ростки спаржі. Готову страву прикрашає розрізаним навпіл вареним яйцем і мушлями.

Зараз ви читаєте новину «Що готують на Великдень у Франції та на пікніки в Іспанії - розповідь шеф-кухарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути