Капуста - універсальний продукт, який доступний господиням у будь-яку пору року. З неї можна приготувати не лише голубці, але й низку різноманітних страв на будь-який смак. У наш час в кулінарії використовується кілька видів популярного овоча. Це може бути капуста білокачанна, і схожа на неї червонокачанна, кольорова, пекінська, брюссельська, савойська, кольрабі, броколі. Залежно від виду - готують різні страви.
Салат "Калейдоскоп"
Інгредієнти:
квашена капуста - 800 г
яблуко - 1 шт.
груша - 1 шт.
журавлина - 1 склянка
виноград - 1 склянка
олія - за смаком
оцет - за смаком
цукор - дрібка
спеції - за смаком
Приготування:
Викласти капусту в салатник. Нарізати кубиками яблуко, грушу та додати ягоди й виноград. Змішати нерафіновану соняшникову олію, оцет і цукор, заправити сумішшю салат. Дати настоятися 20 хвилин, періодично перемішуючи. Подавати, прикрасивши улюбленою зеленню.
Золоті крокети
Інгредієнти:
білокачанна капуста - 1 кг
яйця - 2 шт
молоко - 1 склянка
петрушка - за смаком
рослинна олія - 2 ст. л.
пшеничне борошно - 3 ст. л.
куркума - 1 ст. л.
кмин - 1 ч. л.
спеції - за смаком
мелені сухарі - 1-2 ст. л.
Приготування:
Качан капусти тонко нашаткувати й зварити в солоній воді до напівм'якості. Відкинути на друшляк, відтиснути й обсушити. Розтопити масло на сковороді, додати борошно, як слід розтерти. Влити гаряче молоко і розмішувати, поки не зникнуть грудочки. Соус повинен бути густим. Влити отриману суміш у капусту. Додати кмин, чорний перець, подрібнену петрушку і сіль. Сформувати кульки, вмочити кожну в яйце, обваляти в сухарях із куркумою, кинути в розпечену олію, смажити до рум'яної скоринки.
Ліниві голубці
Інгредієнти:
капуста білокачанна - 700 г
рис - 150 г
цибуля ріпчаста - 1 шт.
морква - 2 шт.
сік томатний - 100 мл
олія соняшникова - 50 г
сіль дрібна - за смаком
перець горошком - за смаком
Приготування:
Очистити й нарізати цибулю, моркву. Обсмажити на соняшниковій олії, додати нашатковану капусту. Злегка підсмажити на сковороді.
Влити томатний сік і всипати спеції. Перемішати. Зменшити вогонь до мінімуму. Додати промитий рис і воду. Закрити кришкою і тушкувати до готовності.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешево і смачно: топ-3 ситні страви із картоплі
Приблизно 200 грамів брюссельської капусти на день наситять організм людини корисними речовинами. Овоч популярний завдяки високому вмістові вітамінів, білків та харчових волокон.
Коментарі