Домогосподарі використовують автоклав найчастіше для заготівлі тушонки чи рибних консерв. Та на зиму в ньому можна робити сік, варення, каші з овочами й згущене молоко.
Господиня Ірина Попович зі Звенигородки на Черкащині поділилась з Gazeta.ua 5 рецептами, які обожнюють в родині.
"Довгий час думала, що автоклав підходить тільки для м'ясних закруток. Спробували з чоловіком інші рецепти. Результат нас приємно здивував", - розповіла жінка.
Під час нагрівання рідини розширюються. Тож варто лишати у банках близько 2 см вільного простору до верху.

Традиційна згущенка
"Рецепт готується з розрахуванням на 1 пів літрову банку. Скільки банок готуєте - на стільки ж треба збільшити кількість компонентів", - каже Ірина.
Інгредієнти:
Домашнє молоко - 250 г;
Сухе молоко - 1,5 ст;
Цукор - 1,5 ст.
Приготування:
Всі компоненти змішайте до однорідної маси. Найкраще зробити це міксером. Готову суміш розлийте у банки. Законсервуйте й лишіть у автоклаві на 20-30 хв за температури 120 °С.

Варення з обліпихи
"Ягоди обліпихи багаті вітамінами А, В, С, Е. Та через терпкість свіжими їх вживають рідко. А у вигляді сушених ягід чи варення зберігають корисні властивості. Крім того таке варення використовують для профілактики авітамінозу й атеросклерозу", - говорить господиня.
Як і у попередньому рецепті, компоненти потрібно розраховувати на кількість банок.
Інгредієнти:
Стиглі ягоди обліпихи - 1 ст;
Цукор - 1,5 ст.
Приготування:
Обліпиху ретельно промийте й підсушіть на паперовому рушнику. Далі ягоди перетріть з цукром за допомогою ступки й лишіть на годину, щоб з'явився сік.
Підготовлену масу перемістіть в каструлю й доводіть до кипіння на відкритому вогні. Регулярно перемішуйте, щоб цукор повністю розтанув.
Потім вимкніть вогонь й розкладіть суміш у скляні банки. Поставте їх у автоклав й простерилізуйте 10-15 хв. Таке варення має ніжний аромат й приємний смак.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тушонка з автоклаву рік не втрачає смаку
Гуляш з овочами
Інгредієнти:
Обсмажене шматочками м'ясо - 4 кг;
Смалець - 700 г;
Цибуля - 250 г;
Помідори - 300 г;
Борошно - 150 г;
Лист лавровий;
Перець горошком.
Приготування:
На дно банок складіть спеції - лист і перець. Зверху кладіть попередньо змішані м'ясо, цибулю, помідори й борошно. Пам'ятайте про вільне місце до верху банки.
Закатайте кришки й поставте у автоклав. Витримайте 40 хв за температури 120°С. Потім вимкніть й дочекайтесь, поки банки охолонуть.

Гарбузовий сік
Інгредієнти:
Гарбуз - 7 кг;
Цукор - 1,2 кг;
Вода - 4 л;
Лимонна кислота - 1 ч.л.
Приготування:
Гарбуз почистіть від шкірки, розріжте вздовж на скибочки й запечіть у духовці. Гарбуз має стати м'яким. Потім візьміть сито й перетріть його.
Далі зробіть цукровий сироп. У ємність з підігрітою водою висипте цукор й перемішайте, щоб весь розчинився. Додайте лимонної кислоти. Далі цукровий сироп вилийте до перетертого гарбуза.
Отриману суміш розлийте в банки, закатайте й поставте в автоклав на стерилізацію.
Варення з кульбаби
"Мало хто чув про варення з кульбаби. Та його смак і консистенція дуже нагадує мед. Воно покращує обмін речовин й допомагає побороти втому. До того ж, це гарний і незвичний подарунок на свято", - розповідає Ірина.
Готувати варення з квітки потрібно на початку літа. В період масового цвітіння. Збирати їх відносно довго, але результат того вартий.
Інгредієнти:
Квітки кульбаби - 500 шт;
Цукор - 1,5 кг;
Лимон - 2 шт;
Вода.
Приготування:
Ретельно промийте кульбабу проточною водою і замочіть на добу. Потім злийте рідину й перекладіть квітки до каструлі.
Залийте 1 л чистої води й доведіть до кипіння. Через 10 хв зніміть з вогню і знову злийте відвар. Далі відварену кульбабу злегка відіжміть, засипте цукром. Вичавліть сік з лимонів і додайте його до квітів.
Масу знову поставте на плиту й доведіть до кипіння. Так варіть близько години на слабкому вогні. Готове варення розкладіть у банки й простерилізуйте в автоклаві 15 хв.
Осінній декор - завжди атмосферно, затишно та яскраво. Це стосується не тільки прикрашання будинку чи сервірування столу. Так буває і з випічкою. Як гарно й оригінально прикрасити випічку восени, щоб здивувати родину й гостів, читайте тут.
Коментарі