неділя, 25 червня 2023 04:28

Розе пахне сіном: цікаві факти про рожеве вино

25 червня починаючи з 2018 року щорічно у всьому світі відзначають Міжнародний день рожевого вина. Ідея створення свята належить Валері Руссель, яка є власницею знаменитих винних господарств Chateau Roubine і Sainte Beatrice.

Автор: Kaboompics .com: Pexels
  Найпопулярнішими вважаються італійські та французькі рожеві вина.
Найпопулярнішими вважаються італійські та французькі рожеві вина.

Цей тип вина був придуманий раніше шампанського. Родина його Прованс. Перші відомості про вживання троянді датуються XIV століттям. Рожеве вино любили Римські Папи, які в той час проживали в Авіньйоні. Повернувшись до Риму, вони привезли напій з собою, тим самим почали виробляти й в Італії. У XV столітті розе високо оцінив герцог Провансу Рене Анжуйський, він віддав наказ, щоб його поставили на масове виробництво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на алкоголь збираються підняти

Найпопулярнішими вважаються італійські та французькі рожеві вина. Тут їх почали виробляти раніше, ніж всюди. Рецептура й особливості виготовлення зберігалися і поліпшувалися цілими століттями. До того ж саме у Франції й Італії можна знайти такі сорти винограду, яких немає в жодній іншій державі. Закони цих країн щодо виробництва і продажу вин досить суворі. Це дає додаткову гарантію якості та натуральності напою.

Рожеве вино вважають проміжним між білим і червоним. Його смаковий букет чимось нагадує біле вино, але за кольором напій ближчий до червоних вин. Розе досить легко п'ються і підходять практично під будь-яку страву. Вони славляться ароматом полуниці, грейпфрута, малини, червоної смородини, мигдалю, липи та в окремих випадках навіть скошеного сіна.

Цікаві факти

- Справжнє рожеве вино виробляють виключно з червоних сортів винограду.

- Рожеві вина полюбляв король Франції Філіп IV.

- Бред Пітт і Анджеліна Джолі виготовляють власне розе.

- Розжеве вино обожнювали французькі письменники та поети, наприклад, Оноре де Бальзак і П'єр Ронсар.

Пляшку з логотипом заводу "Шустов" викопали з глибини приблизно 1,3 м - на території заводу, коли прокладали високовольтний кабель. Очевидно, посудину підчепив ковшем міні-екскаватор, а помітили копачі, які працювали в траншеї. Знахідку оцінили в $ 40 тис.

Зараз ви читаєте новину «Розе пахне сіном: цікаві факти про рожеве вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути