Традиційною стравою на Святвечір є кутя. З нею можна експериментувати. Рецепт куті з рису з'явився порівняно недавно – в часи Петра I. вона відразу ж завоювала безліч шанувальників. Адже така кутя набагато смачніша, швидше готується, і не суперечить жодним традицій.
Інгредієнти:
200 г рису
100 г мигдалю
100 г волоських горіхів
100 г маку
100 г родзинок
100 г кураги
мед – за смаком
Приготування:
Щоб зробити мигдаль м'яким, залийте його окропом на 15 хвилин. Те ж саме потрібно зробити з родзинками і курагою.
Мак витримати в гарячій воді протягом години, після чого подрібнити до появи білого соку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати традиційну кутю на Святвечір
Рис варити на повільному вогні без кришки. Коли він охолоне, додати в каструлю мед, мак, сухофрукти і горіхи.
За традицією, яка існує понад 200 років у селищі Котельва на Полтавщині, до новорічних і різдвяних свят випікають та розмальовують особливе обрядове печиво - "панянки". Нинішнього року його визнали елементом нематеріальної культурної спадщини.
Коментарі