Ексклюзиви
вівторок, 29 грудня 2020 18:05

Розписне різдвяне печиво готують у піст без жиру та яєць - рецепт
4

За традицією, яка існує понад 200 років у селищі Котельва на Полтавщині, до новорічних і різдвяних свят випікають та розмальовують особливе обрядове печиво - "панянки". Нинішнього року його визнали елементом нематеріальної культурної спадщини.

"Панянки" – обрядове печиво у формі дівчаток, півників та коників. Пряники забарвлюють виключно в рожевий колір. Здавна використовували буряковий сік, нині - харчові барвники. Розписувалися паперовим ріжечком – тонкою цівкою. Глазур готують з барвника, крохмалю, борошна, води. Традиційні кольори глазурі – білі, сині та жовті. Випічку готують без жиру та яєць, бо їх здавна роздавали в піст – на Миколая і різдвяні святки.

84-річна Ганна Дорошенко востаннє подарувала печиво "панянки" своїй правнучці Еліні Ісакієвій у 2011 році
Фото: facebook.com/oksana.isakieva
Пряник "панянка", яку спекла і розписала Ганна Дорошенко, 9 років зберігає як реліквію її онука Оксана Ісакієва
Оксана Дорошенко популяризує обрядове печиво "панянки"
Спечений Ганною Дорошенко пряник "панянка" в родині її онуки Оксани Ісакієвої бережуть як сімейну реліквію

Традиція випікати "панянки" збереглася в родині Дорошенків. Мешканка Котельви Ганна Дорошенко навчила секретам обрядової випічки свою онуку Оксану. Вже дорослою Оксана Ісакієва передала майстерністьдружині брата та тезці – Оксані Дорошенко. Яка останні роки популяризує регіональну традицію і поділилася з Gazeta.ua рецептом обрядових коржиків.

Поки була жива, бабуся Ганна подарувала своїй правнучці Еліні власноруч спечені та розписані "панянки". Останню з яких вже 10-й рік бережуть у родині як сімейну реліквію.

"Панянки" готують з цукру, води, борошна та амонію (карбонат амонію, розпушувач тіста. – Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Котелевський коржик" – спадкоємець автентичної "панянки". Майстриня створює їстівні вироби мистецтва

"Бабуся Ганна вчила, що амоній відміряють сірниковою коробочкою. 2 склянки цукру розвести 1 склянкою холодної кип'яченої води, додати 1 сірникову коробочку амонію. Борошна – близько двох склянок, але за потребою – скільки візьме тісто. Має бути таке як на вареники – помірно м'яке, але не липке", - розповіла Оксана Дорошенко.

Тісто розкатують на дерев'яній дошці у пласт товщиною 1 см, формою вирізують фігури. Обережно переносять на посипане борошном деко. Зверху змазують водним розчином рожевої харчової фарби. Випікають у духовці до готовності пр температурі 180°С. Ще теплими розписують глазур'ю.

Глазур готують з крохмалю та борошна, взятих порівну та просіяних від грудочок. Сухі інгредієнти розводять невеликою кількістю води до густоти крему. Ділять на 3 частини. Одну залишають білою, в дві інші додають жовтий та синій барвники. За допомогою згорнутого в мішечок вощеного паперу наносять візерунки. Дають вистигнути. Діяти треба спритно, бо суміш швидко застигає.

Обрядове печиво, яке використовувалось у різноманітних іграх та магічних церемоніях, є своєрідним символом свята Андрія. Йдеться про андріївську калиту, відому ще під назвою "коржа", або "коляти".

У його виготовленні намагалися взяти участь усі дівчата, що сходилися на вечорниці. Своєю круглою формою "калита" нагадувала сонце. Пекли її з пшеничного або житнього борошна, обсипали маком і змащували зверху медом і маківкою витискали орнамент.

Зараз ви читаєте новину «Розписне різдвяне печиво готують у піст без жиру та яєць - рецепт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути