Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2024 16:27

П'ять ознак, що яйця не зіпсовані і їх можна їсти

П'ять ознак, що яйця не зіпсовані і їх можна їсти
П'ять порад, як перевірити свіжість яєць Фото: pinterest

Зіпсовані яйця можуть спровокувати нудоту, блювоту, діарею і лихоманку. У важких випадках це може загрожувати госпіталізацією або довгостроковими проблемами зі здоров'ям. Тому важливо розуміти ознаки псування яєць. Серед них: неприємний запах, зміна кольору або дивна текстура, пише health.

"За умови правильного поводження і зберігання яйця рідко псуються, але якість із часом погіршується, - зазначила менеджерка з безпеки харчових продуктів Американської ради Еліза Малоберті.

У міру старіння яйця білок стає тоншим, жовток стає більш плоским, а оболонка жовтка слабшає. Хоча ці зміни можуть вплинути на зовнішній вигляд, вони не вказують на псування і не мають великого впливу на поживну цінність яйця, зазначила експертка.

Експерти дали п'ять порад як визначити, чи не зіпсувалися ваші яйця.

Зверніть увагу на запах. Одним із методів перевірки свіжості яйця є тест на запах. Свіжі яйця мають тонкий, ледь помітний запах. Якщо яйце видає сильний неприємний запах, це явна ознака того, що воно зіпсувалося і його не можна використовувати для вживання в їжу.

Зверніть увагу на зовнішній вигляд яєць. Перш ніж розбити яйце, уважно огляньте його шкаралупу на предмет тріщин, слизової або порошкоподібних залишків. Усе це може вказувати на ріст бактерій або на те, що яйцеклітина якимось чином пошкоджена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно мити яйця перед приготуванням: пояснення нутриціолога

Перевірте дату закінчення терміну дії. На більшості коробок для яєць вказано термін придатності, який може слугувати орієнтиром для споживання.

Проведіть тест із водою. Наповніть миску холодною водою й акуратно помістіть у неї яйця. Прихильники стверджують, що свіжі яйця опускаються на дно і лежать на боках, що вказує на те, що їх можна їсти. Яйця, які спливають на поверхню, найімовірніше, зіпсувалися, і їх не можна вживати в їжу.

Перевірте слиз ваших яєць. Однією з безпомилкових ознак того, що яйце зіпсувалося, є наявність слизової оболонки. Коли ви розбиваєте яйце, зверніть пильну увагу на консистенцію білка і жовтка. Свіже яйце матиме твердий жовток і густий желеподібний білок. Якщо замість цього ви виявите, що жовток легко розбивається або білок здається тонким і слизьким, це явна ознака псування.

Під час купівлі яєць треба звертати увагу на зовнішній вигляд. Щоб не захворіти на сальмонельоз, не беріть з тріснутою шкаралупою. На ній багато шкідливих бактерій, які можуть потрапити у сире яйце.

Опустіть яйце у холодну воду. Свіже яйце залишиться на дні, а тухле - спливе.

Зараз ви читаєте новину «П'ять ознак, що яйця не зіпсовані і їх можна їсти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути