Без кави не обходиться більшість українських сніданків. Ароматний напій готують з розчиненої чи меленої кави. Додають молоко, вершки, або різноманітні прянощі. Цього року на піку популярності дальгона-кава, синє лате та кава по-східному. Не дивлячись на складні назви, приготування цих напоїв не забирає багато часу та зусиль. При цьому нові смаки дивують оригінальними поєднаннями спецій і трав.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втамовує спрагу та освіжає: як приготувати домашній квас
Дальгона-кава
Інгредієнти:
розчинна кава в гранулах - 1 ст. л.
цукор - 1-3 ст. л.
незбиране молоко - 150 мл
Приготування:
Всипати розчинну каву з цукром в миску, влити столову ложку окропу і розтерти суміш ручним вінчиком або збити міксером, доки не утвориться світла щільна піна. Підігріти молоко, влити у велику склянку або келих, ложкою викласти кавову масу та одразу ж подати.
Кава по-східному
Інгредієнти:
кава арабіка в зернах - 35 г
кардамон - 8-10 зернят
мускатний горіх - 1/8 шт.
цукор - дрібка
морська сіль - дрібка
вода - 200-220 мл
Приготування:
Змолоти каву з кардамоном і мускатним горіхом. Налити холодну воду в турку, додати цукор і сіль. Всипати каву, не перемішуючи.
Поставити на слабкий вогонь і варити. Перемішати лиш через дві-три хвилини. Що довше вариться кава, тим насиченішим буде смак. Піну розкласти у чашки, щоб вони зігрілися. Щойно піна почне підійматися, зняти з вогню, розлити й дати настоятися кілька хвилин.
Синє лате
Інгредієнти:
еспресо - 70 мл
сушені квіти кліторії трійчастої - 1 ч. л.
молоко - 150 мл
цукрова пудра - 0,5 ч. л.
Приготування:
Підігріти молоко до 70 градусів, засипати квітки кліторії, дати настоятися до синього кольору і процідити. Збити молоко міксером у пишну піну, додати цукрову пудру і ще раз збити. Вилити молочну піну на еспресо в прозору склянку.
Про небезпеку кави часто попереджають фахівці. Але помилково вважати, що каву категорично не можна пити людям, які мають проблеми із серцем. За словами експертів, люди, які п'ють каву в помірних кількостях, мають нижчий ризик інфарктів і миготливої аритмії.
Коментарі