Млинці є головним пригощанням на Масляну. Печуть їх протягом усього тижня.
Оригінальні рецепти млинців до свята подало відоме британське видання Dailymail.
Рожеві панкейки з буряком
Інгредієнти
160 грамів вареного буряка
200 грамів борошняної суміші (для приготування 100 грамів такої змішати 1 склянку пшеничного борошна, 1,5 чайної ложки розпушувача й 1/2 чайної ложки солі; двічі просіяти через сито)
100 мл молока
1 чайна ложка розпушувача
50 мл рідкого меду
25 мл олії
1 пакетик ваніліну
2 яйця
200 грамів м'якого сиру
30 грамів цукрової пудри
сік 1-го лимона
150 грамів чорниці
Приготування
1. Перемолоти в блендері буряк з яйцями, молоком, медом, олією й ваніліном до утворення однорідної маси.
2. В окремій посудині змішати борошняну суміш з розпушувачем. Зробити посередині заглиблення. Влити в нього бурякову масу. За допомогою дерев'яної ложки заколотити тісто.
3. Смажити млинці на добре розігрітій сковороді, попередньо змащеній олією. По декілька хвилин на кожній стороні. Щоб готові млинці не охолонули, поставити їх у теплу духовку.
4. Приготувати сирний соус. Для цього змішати в сотейнику сир, лимонний сік і цукрову пудру. Поставити на вогонь і дочекатися, доки сир розплавиться. При цьому помішувати, щоб не пригоріло. У результаті вийти має однорідна сирна маса.
5. Подавати млинці политими соусом й посипаними зверху чорницями. Бажано в гарячому вигляді.
Ананасові млинці
Інгредієнти
60 грамів звичайного борошна
15 грамів цукрової пудри
15 грамів розтопленого вершкового масла
1 яйце
200 мл молока
1/2 свіжого ананасу
150 грамів малини
кленовий сироп за смаком
Приготування
1. Збити яйце. Додати цукор, масло, борошно й молоко. Перемішати до утворення однорідної маси.
2. Ананас почистити й порізати на 8 тонких кілець.
3. Нагріту сковороду змастити олією. Викласти по центру кільце ананасу. Налити тісто так, щоб воно прилягало до кільця, але всередину нього не потрапило. Смажити з обох сторін протягом декількох хвилин.
4. Подавати млинці з малиною й кленовим сиропом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яскраві млинці на Масляну: простий рецепт оригінальної страви
Масляна символізує проводи зими й зустріч із весною. Виникло свято за язичницьких часів. Присвячувалося богу сонця Ярилу, який, відгукнувшись на прохання людей, мав прогнати зиму. Святкування Масляної тривають протягом тижня. Традиційно в ці дні готують млинці або вареники — вироби, які здавна вважалися символами сонця.
Коментарі