Ексклюзиви
четвер, 05 жовтня 2017 12:01

Не хачапурі єдиним: сучасна грузинська кухня

30 вересня та 1 жовтня у столиці втретє пройшло Велике грузинське свято з "Боржомі", де гості змогли не лише потанцювати під ритми популярного гурту Mgzavrebi та перенестися у Тбілісі і Батумі за допомогою VR-окулярів, а й скуштувати сучасні грузинські страви, представлені у близько 40 точках фуд-корту із національною кухнею. Gazeta.ua вирішила розібратися, чим може здивувати сучасна грузинська кухня.

Традиційно у Грузії асортимент місцевих спецій, зелені, прянощів та соусів завжди був доволі широкий. Проте усі інші локальні продукти українцям знайомі: картопля, морква, м'ясо, баклажани, горіхи тощо. Наразі грузини виходять за межі багатовікових традицій та використовують сучасні підходи у приготуванні національних страв.

Автор: Фото надане рестораном "Гаро"
  Грузинські салати, без яких не відбудеться справжнє застілля
Грузинські салати, без яких не відбудеться справжнє застілля

Пропонуємо вам кілька авторських рецептів Івана Сєрова - шеф-кухаря і засновника ресторану сучасної грузинської кухні "Гаро", який під час фестивалю пригощав відвідувачів оригінальними стравами з присмаком тархуна і хмелі-сунелі.

Закуска "Грузинський Цезар"

Інгредієнти: 100 г курячого стегна, огірок, помідор, 100 г міксу салату, 3 перепелині яйця, сік буряка, спеції, 2 ст. л. олії, майонез, рублений тархун, зелені оливки.

Спосіб приготування: огірок і помідор нарізати тонким слайсами, додати мікс салату, відварені перепелині яйця замаринувати в буряковому фреші, куряче стегно (замариноване в спеціях) посмажити на пательні під пресом. Приготувати заправку із домашнього майонезу, рубленого тархуна і зелених оливок. Мікс салату заправити соусом, викласти овочі, половинки перепелиних яєць, слайси обсмаженого курячого стегна.

Основна страва "Аджахурі"

Автор: Фото надане рестораном "Гаро"
  “Аджахурі” зі свининою
“Аджахурі” зі свининою

Інгредієнти (1 порція): 4 картоплини, цибулина, помідор, свинина 100 г, хмелі-сунелі, зелень, сіль, перець чилі, часник за смаком.

Спосіб приготування: свинину обсмажити з цибулею і часником у каструлі, додати почищену картоплю і смажити до золотавого кольору. Потім додати хмелі-сумелі, сіль, перець чилі за смаком, додати бульйон і добре протушкувати під кришкою. Перед подачею додати бланшований помідор (розрізаний на 8 частин) і зелень. Подавати гарячим.

Десерт "Нахіні":

Автор: Фото надане рестораном "Гаро"
  Десерт “Нахіні” з шоколадом та горіхами
Десерт “Нахіні” з шоколадом та горіхами

Інгредієнти (1 порція): 160 г білого шоколаду, 1 ст. л. цукру, 7 очищених грецьких горіхів, 300 мл жирних вершків, 3 яйця, 150 мл води, курага, родзинки, цукор ванільний.

Спосіб приготування: карамелізувати горіх у цукрі. З цедри апельсина приготувати цукати. Яйця на водяній бані збивати до однорідної маси і збільшення обсягу вдвічі. Зняти з водяної бані і додати білий шоколад і ванільний цукор, продовжувати вимішувати. Вершки збити і змішати з цукатами, подрібненими карамелізованими горіхами, нарізаною кубиками курагою і родзинками. Обидві маси змішати і поставити в морозильну камеру на 3 години. Подавати з чіпсами з апельсина.

Автор: Фото надане рестораном "Гаро"
  Іван Сєров - засновник ресторану сучасної грузинської кухні “Гаро”
Іван Сєров - засновник ресторану сучасної грузинської кухні “Гаро”

Влаштовуючи грузинську вечірку, подбайте завчасно про те, щоб у холодильнику було вдосталь охолоджених баночок "Боржомі", що добре смакуватиме до приготованих страв. Грузія - це завжди трошки більше вражень, спецій та емоцій!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад, як правильно обрати вино

Зараз ви читаєте новину «Не хачапурі єдиним: сучасна грузинська кухня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути