1 серпня українці відзначають Медовий Спас або Маковія.
В цей день прийнято готувати страви з маком. Переважно господині печуть пироги, рулети, коржі та готують макову мачанку.
Окрім традиційних страв Gazeta.ua пропонує приготувати смачне морозиво з маком, яке точно оцінять не лише дорослі, а й діти.
Медово-макове морозиво
Інгредієнти:
Вершки 30-35% - 500 мл
Молоко - 250 мл
Цукор - 100 г
Мед - 150 г
Жовтки - 4 шт.
Мак - 100 г
Як приготувати
Залийте мак окропом, залиште на 30 хвилин, відцідіть.
Крем. Підігрійте молоко. Збийте жовтки з цукром до світлої маси. Поступово влийте гаряче молоко в жовтки, постійно збиваючи.
Перелийте суміш в каструлю, додайте мед і підігрівайте на слабкому вогні до загустіння, не доводячи до кипіння.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ламанці" або "шулики": як приготувати головний смаколик на Маковія
Додайте мак, остудіть.
Морозиво. Збийте вершки до м'яких піків.
Змішайте з охолодженим кремом.
Перелийте в контейнер і поставте в морозильник на 4-6 годин, перемішуючи кожну годину.
1 серпня у народі святкують Медовий або Перший Спас - Маковія. Це перше з трьох літніх свят, яке відзначають на честь Спасителя.
В Україні до цього свята пекли пироги й коржі з маком. Традиційні букети на Поділлі називалися Маковійчиками. Їх носили до церкви дівчата, перед цим ситно поснідавши, щоб наступний рік був врожайним.
Освячену макову головку також клали під подушку дітям, які погано засинають або неспокійно сплять.
Коментарі