вівторок, 27 грудня 2011 15:03

Як смачно, дешево й швидко накрити святковий стіл

"Минулого року моя 15-річна донька святкувала Новий рік в своїй компанії, без батьків. Підлітки просили гроші і збиралися в когось вдома. Накупили ковбас, тортів, ікри – вийшло дуже дорого, бо вся їжа з магазину. У цьому році вирішили готувати самі. Порозумнішали. Я своїй такі рецепти підказую, щоб легко готувалися... І часу це займе небагато, якщо працювати гуртом", – розповідає чернігівчанка Наталія Свириденко, 34 роки.

 

"Салат "Новорічний". В родині ми традиційно готуємо його на Новий рік. На відміну від усіх салатів наступного дня смачніший, ніж у день приготування, бо не містить яєць. Треба змішати кілограм твердуватого зеленого за кольором винограду "киш-миш" із баночкою відвареною квасолі, півкіло порізаного на "кубики" твердого сиру і 3-4 пачками сухариків. Сухарики можна насушити самим з батону. Змастити салат майонезом.

Можна їсти відразу, а можна пізніше – коли сухарики розмокнуть. Не дивлячись на дивне поєднання продуктів, салат дуже смачний. І самодостатній. Його можна їсти сам по собі. Навіть без хліба.

 

Жульєн в лаваші. Такий жульєн готується не в традиційних горщиках, а на сковорідці. Із цибулею на олії смажаться печериці, в які потім додається порізане на маленькі шматочки куряче філе. (На півкіло грибів одне філе) Маса посипаються борошном, перемішується і додається пара ложок сметани, сіль, перець та півсклянки води. Поки 10 хвилин маса тушкується на маленькому вогні, треба листки тонкого лавашу порізати квадратиками, десь 10 на 10 сантиметрів. Коли маса на сковорідці трохи зчахне, викласти по столовій ложці на квадратик і загорнути його трубочкою. Кінці запхнути в середину. Пара дівчат-підлітків накрутять їх за 10 хвилин. Ще на 10 їх треба поставити на деці у духовку, поливши зверху розтопленим маслом. Якщо духовки нема, можна у мікрохвильовку. Такі трубочки цікаві тим, що їх можна їсти без виделки, руками. Смачні як теплі, так і холодні.

 

Торт без борошна "Сніжні вершини"

На його виготовлення піде кілька хвилин. Але постояти у морозилці чи на балконі він мусить 3 години перед подачею на стіл.

Ніж змочити в гарячій воді і розрізати півкіло зефіру на тонкі пластинки, по 3 з кожної штуки. Фігурні вершинки лишаємо на прикрашання торта. На таріль треба викласти шар зефіринок. Змастити кремом із сметани( 0. 5 літра сметани збити з 1 склянкою цукру). Посипати дрібно порізаними грецькими горіхами. Викладаємо фруктовий шар – апельсиновий (порізаний на маленькі шматочки плід) . Потім знову зефірний, крем і горіхи. Зверзу – шар з ківі чи ананасів. Наступний фруктовий шар може бути з бананів чи натертих на терці яблук, чи навіть журавлини. Кому що подобається. Зверху торт прикрашують фігурними вершинами.

Наталія Свириденко дає донці з собою 100 гривень. Якби компанія купувала всю їжу в магазині, довелось би цю суму подвоїти.

Зараз ви читаєте новину «Як смачно, дешево й швидко накрити святковий стіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути