пʼятниця, 26 квітня 2019 10:05

Італійська пухка паска вражає смаком та ароматом

На Великдень традиційно готують паску. Щоб вдалася доброю, треба використовувати перевірені рецепти. Один із таких розповіла Лілія Цвіт, кулінарний блогер з міста Дрогобич Львівської області.

  Паска 2019: панеттоне печуть з коньяком
Паска 2019: панеттоне печуть з коньяком

"Новинкою цього року є італійська паска панеттоне. Не черствіє по півроку. У мене так довго не виходить, бо не додаю консервантів і готую не в заводських умовах. Роблю її по-своєму, з коньяком. Додаю кардамон та цитрусову цедру і виходить натуральний ароматизатор. Окремо робить опару та здобу. Цей особливий спосіб приготування робить тісто вологим та м'яким", - уточнює спеціаліст.

Радить відразу паски виймати з форм, щоб від перепаду холодної і гарячої температури утвориться конденсат. Тому паска знизу буде мокрою. Складає на рушник чи решітку на бік, щоб вийшла ідеальна. Якщо сохне стоячи, може потріскатися.

Інгредієнти:

150 мл теплого молока

50 г дріжджів

150 г борошна

3 жовтки

200 г цукру

150 мл молока

200 г вершкового масла

500 г борошна

для ароматизатора:

30 мл коньяку

½ ч. л. мускатного горіха

по 1 ч. л. лимонної та грейпфрутової цедри.

200 г родзинок

Приготування:

Спочатку змішати тепле молоко та свіжі пресовані дріжджі. Додати 150 г борошна, щоб суміш вийшла консистенції сметани.

Накрити миску з опарою харчовою плівкою на півгодини. Має збільшитися в об'ємі і утворитися бульбашки.

Поки опара дозріває, робити здобу. В іншій мисці збити міксером жовтки з цукром до білої пишної маси. Розігріти молоко разом з вершковим маслом. Налити до жовтків, розмішуючи вінчиком.

Насипати 150 борошна, щоб утворилася густа заварна однорідна маса. Перемішати і додати це до опари. Має вийти рідке тісто.

Накрити миску харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 1,5 год. Тоді сипнути ще 350 г борошна та ароматизатор. Робити його з коньяку, мускатного горіха, лимонної та грейпфрутової цедри.

"Від цих спецій створюється яскравий пряний запах. Завдяки алкоголю паска повільніше черствіє. Щоб економити яйця, додаю куркуму. Паска виходить жовтенька та апетитна. Досить пів чайної ложки", - розповідає кухар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Апетитна тарілка: показали 20 оригінальних способів оформлення закуски на столі

Залити окропом родзинки. Мають не розбухнути, а промитися. Додати до решти продуктів і перемішати. Перекласти в більшу миску, бо тісто починає активно рости. Накрити харчовою плівкою і поставити дозрівати ще раз вже на 1 год.

Перед розкладанням по формах, додати 2 збиті білки з дрібкою солі. Це робить тісто повітряним та пухкішим.

Викласти на дно форм пергаментний папір. Щоб тісто не випадало з форми, заповнює форму на 1/3 частини. Чекати, щоб підросло до країв форми. Інакше в духовці погне гнати уверх, тріскати від високої температури і випадати через край. Тоді поставити пектися у розігріту духовку при 200 градусах. Через 20 хв зменшити температуру до 180 град та пекти ще 30 хв, залежно від розміру форми.

Великі паски пече годину, менші – 30-40 хв. З цієї порції тіста виходить 3 великі паски, вагою по 500 г.

Великодень - сімейне свято. Його потрібно не тільки разом святкувати, а й готуватися. Місити тісто, вигадувати форми та колір пісочного печива в глазурі. Улюбленцем у дітей серед них є випічка у вигляді великодніх яєць.

Оригінальний вигляд мають солодкі курчата та кролики.

Зараз ви читаєте новину «Італійська пухка паска вражає смаком та ароматом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути