понеділок, 30 березня 2015 14:19

Історія гамбургера: з чого все починалося
10

Саме слово «гамбургер» походить від назви другого за величиною міста Німеччини - Гамбург. За однією з версій, саме звідти разом з німецькими іммігрантами рецепт потрапив до Америки. У той час гамбургер представляв собою шматок смаженої свинини в хлібі.
Згідно іншої версії, гамбургер був названий на честь міста Гамбург в штаті Нью-Йорк. У 1885 році брати Чарльз і Френк Менчіс на проведеному в американському Гамбурзі ярмарку пропонували підкріпитися смаженої котлетою з яловичини, вкладеної між двома булочками. Кажуть, що у них закінчилися запаси свинячої ковбаси, яку вони використовували для сендвічів, і вони вирішили замінити її на яловичину,  що була в наявності .
У тому ж 1885 на ярмарку в Сеймурі Чарлі Нагрін продавав фрикадельки, вкладені між двома скибочками хліба. На його думку, така страва якнайкраще підходила для заходу, оскільки її можна було їсти на ходу. Своє кулінарне творіння він назвав «Гамбургер Чарлі».
Вперше в нью-йоркських ресторанах термін «гамбургер» з'явився в 1834 році. Перша згадка про «Гамбурзький стейк», чиєю батьківщиною є Німеччина, зустрічається в журналі «Вечірній Бостон» від 1884.
Родина Оскара Вебера Білбіл з міста Талса стверджує, що перший гамбургер приготував їх предок. Сталося це в 1891 році. Прадід Оскара готував котлети і начиняв ними дріжджові булочки. У 1995 році губернатор Франк Кітінг назвав місто Талса «справжнім місцем народження гамбургера».

Трохи більше ста років тому ніхто навіть і не підозрював, настільки може бути смачною страва, що складається зі смаженої котлети, яка подається між двома булочками. Своєю простотою і смаком новаторська вигадка кулінарів відразу завоювала шалену популярність у представників всіх верств населення.

Зростаюча з кожним днем слава страви призвела до того, що так чи інакше всі хотіли бути причетними до її винаходу. На авторство претендували як багато американців, які стверджували, що саме вони зробили фундаментальний внесок у створення цієї страви, так і кулінари інших країн. У кінцевому рахунку спроби відвоювати собі шматочок слави закінчилися тим, що гамбургер став стравою з однією з найбільш заплутаних історій.

З допомогою історичних архівів ми спробуємо з'ясувати, хто ж насправді був "батьком" бургера. Дивіться детальніше в нашій галереї.

Зараз ви читаєте новину «Історія гамбургера: з чого все починалося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути