Запечена качка завжди виглядає виграшно та урочисто. Готувати її не складно, головне - підібрати смачну начинку та спеції, які не переб'ють власний смак птиці.
"Щоб страва вийшла соковитою, запікати її варто у апельсиново-винному соусі. А цікаве поєднання селери зі спеціями надасть пікантності, - каже Клавдія Поліщук з Житомира. — Як тільки щось святкуємо, пробую різні рецепти. Була вже фарширована картоплею, печена з яблуками, тушкована з грибами та сметаною. Цитрусова кислинка освіжає качине м'ясо.
Інгредієнти:
тушка качки - 1 шт
апельсин - 3 шт.
селера - 3 стебла
лимон - 1 шт.
сіль - 10 г.
суміш прованських трав - 1 ч. л.
вино червоне - 2 ст. л.
мед - 2 ст. л.
чорний перець - 1 ч. л.
Приготування:
У глибокій мисці змішати маринад: вичавити соки з апельсина і лимона. Процідіть сік від кісточок, влийте ложку оливкової олії і всипте такі спеції: шавлія, чорний мелений перець, прованські трави і сіль. Покласти в нього птицю і відправити в холодильник на 5 годин.
Тим часом порізати шматками апельсин на 4-5 частин, а стебла селери на четвертинки.
Нарізати 10 смужок фольги, скачати з них джгутики і покласти на дно форми у вигляді решітки. Розігріти духовку до 190 градусів.
Промариновану качку і начинити апельсинами і селерою. Акуратно її перекласти у форму для запікання і готувати в духовці 2 години.
У перші 40 хвилин приготування духовку відкривати не можна, а потім треба поливати качку рідиною, що утворилася кожні 15 хвилин.
"М'ясо качки жирне. Щоб рівномірно пропеклося, а жир не стікав по руках за столом, проштрикую виделкою шкіру на стегнах, грудці та спині. Печеться качка близько двох годин. Десь на середині цього часу виймаю й поливаю залишками соусу. А за 15 хвилин до готовності викладаю на качку нарізаний кружальцями апельсин. Щоб краще пропеклася й маринад не розбігся по деку, краще покласти її в рукав для запікання. Для золотої скоринки рукав розрізають хвилин за 10 до кінця приготування".
Поки качка готується, готувати глазур. Вичавити сік з 1 апельсина, процідити і вилити в каструлю. Туди ж відправте десертне солодке вино і мед.
Читайте також: Соковиту буженину одночасно печуть в пергаменті та фользі
Проварити суміш на великому вогні до стану сиропу. Покласти запечену птицю на велику тарілку і полити її глазур'ю.
Для гарніру добре підійдуть овочі.
Коментарі