Боб чорба - традиційна національна болгарська страва, одна із знаменитих перших страв. Це густий овочевий суп, головним компонентом якого є квасоля. Особливо смачна чорба з особливих сортів квасолі, вирощеної в горах Родопи. Вона має особливий аромат і надає страві дивовижного смаку і кольору, а за ціною не поступається м'ясу. Також в суп додаються суміш овочів і запашні приправи особливого складу.
Традиційно вживається з шматочком хліба, обмоченому в "шарену сол" і "лютої чушкой" (гострим перцем).

Інгредієнти:
- квасоля - 2 чашки або приблизно 300 гр.
- 1 ч. л. цукру;
- 2 головки цибулі;
- 2 моркви;
- 1 болгарський перець;
- 2 помідора, дрібно нарізаних;
- 4-5 с. л. рослинної олії;
- 1/2 корінь пастернаку;
- селера - якщо свіжа, 2-3 шматочка, або сушена,
- 2 ч. л червоного солодкого перцю (паприки)
- щіпку шавлії;
- петрушка;
- 2-3 листочка базиліка або щіпка сушеного;
- м'ята кучерявенька.
Приготування:
Квасолю на 6-8 годин залийте водою.
Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння воду злийте і знову налийте, дайте закипіти - так 2-3 рази.
Додайте квасолю - цибулю, дрібно нарізаний перчик, пастернак, селеру, моркву, додайте олію, цукор - зменшіть вогонь і нехай суп томиться до м'якості квасолі.
Коли квасоля стане м'якою - значить всі овочі - готові. Додайте дрібно нарізані помідори (якщо немає, тоді 3-4 л. томатної пасти), червоного перчика і солі, варіть ще 5 хвилин.
Вимкніть, наріжте петрушку, додайте м'яту і шавлію, базилік і дайте постояти хвилин 5.
Багато хто додає трохи оцту (1-2 ч. л.) та гіркого, гострого червоного перцю при сервіровці, але це на любителя.
Ароматний суп готовий.
Коментарі
1