
Травневі свята у більшості українських родин асоціюються із першими пікніками та відпочинком на природі. Традиційною стравою таких посиденьок стає шашлик. Готують із птиці, баранини, свинини тощо. Маринадів для м'яса сотні. Ми підібрали найсмачніші та оригінальніші рецепти, які неодмінно порадують смакові рецептори.
Шашлик з баранини у винному маринаді
Інгредієнти:
свіжа баранина - 700 г
цибуля - 1 шт.
сіль, перець - 1 ч. л.
червоне вино - 1 склянка
Приготування:
Ошийок баранини промити під проточною водою та нарізати на середні шматки - розміром із сірникову коробку, щоб м'ясо добре просмажилося, цибулину - кільцями. Скласти усі інгредієнти в глибоку, скляну миску та посипати сіллю та перцем. Залити баранину червоним вином та маринувати протягом години. Прибрати цибулю та нанизати м'ясо на шампур. Обсмажити протягом 20 хвилин до рум'яної скоринки. Час приготування залежить від кількості жару та товщини шматків. Подати, виклавши на лаваш з улюбленим соусом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулінарну книгу Сальвадора Далі можна купити за 25 тисяч доларів
Курячий шашлик у соєво-томатному маринаді
Інгредієнти:
курячі крильця - 2 кг
перець - дрібка
сіль - 1 ч. л.
приправа для курки - 1 шт.
томатна паста - 3 ч. л.
цибуля - 1 шт.
соєвий соус - 100 мл
Приготування:
Курячі крильця очистити та розрізати на дві частини. Завдяки цьому пришвидшиться процес приготування і покращиться зовнішній вигляд страви. Перекласти в керамічний чи скляний посуд. Всипати перець, сіль, приправу для курки. Додати томатну пасту, нарізану кільцями цибулину, соєвий соус та перемішати. Маринувати протягом години. Обсмажити на решітці мангалу, не забуваючи перевертати м'ясо кожні 5 хвилин. Загалом час приготування займає не більше 20 хвилин.
Свинний шашлик в кефірному маринаді
Інгредієнти:
свинина - 1 кг
кефір - 2 л
цибуля - 1 шт.
кінза - 1 пучок
сіль, перець - за смаком
Приготування:
Свинну вирізку нарізати середніми кубиками. Перекласти у скляний посуд та залити кефіром будь-якої жирності. Додати нарізану кільцями цибулину, подрібнену кінзу, сіль та перець й перемішати. Залишити маринуватися на добу. М'ясо нанизати на шампури та обсмажую на мангалі протягом 25-30 хвилин. Готовий шашлик подати зі свіжими овочами.
Щоб відпочинок на природі із шашликом був на радість і не зашкодив здоров'ю, дієтологи радять ретельно обирати м'ясо, приділяти увагу процесу приготування та не забувати про об'єм порції.
Коментарі