
Антипригарне покриття на сковорідках, безумовно, полегшило життя багатьом і врятувало від згорілої їжі. Але на цьому переваги такого посуду закінчилися. Це покриття при нагріванні понад 360° виділяє принаймні 6 токсичних газів, які викликають рак.
Не поспішайте заспокоювати себе тим, що на таких температурах ви не готуєте. Навіть при 200° з поверхні диво-сковорідки починають випаровуватися шкідливі частинки.
Як убезпечити себе від шкоди таких сковорідок, читайте нижче.
- Корпорації, що випускають сковороди і каструлі з антипригарним покриттям, вже пообіцяли зменшити кількість шкідливих речовин в своїх виробах до 2015 року.
- Зведіть на "ні" використання посуду з антипригарним покриттям. В крайньому випадку - готуйте на повільному вогні.
- Ніколи не нагрівайте порожні тефлонові каструлі і сковороди.
- Перейдіть на посуд з нержавіючої сталі. Вона безпечна і не виділяє при нагріванні нічого, крім тепла. До того ж він набагато дешевший. Головний недолік "нержавійки" - вона вимагає більше часу на миття, і в ній частіше пригорає їжа.
- Краще всього замінити сковороди з антипригарним покриттям на чавунні. А щоб їжа не пригоріла, при першому використанні налийте в чавунну сковороду невелику кількість рослинної олії і поставте її на годину в духовку. Масло вбереться в поверхню і створить невидиму плівку - ваше антипригарне покриття готове. Як тільки сковорода втратить цю властивість, процедуру можна повторити.
- Ще один варіант - перейти на кераміку, абсолютно безпечний матеріал.
Коментарі