Гамбо - традиційна страва в штаті Луїзіана. З'явилася вона в результаті змішування кулінарних традицій місцевих індіанців, європейських переселенців і африканських невільників. Свою назву отримала за однією зі складових - гамбо, вона ж окра, вона ж бамія, - рослини, завезеного з Африки. Являє собою густий суп зі спеціями, схожий на рагу. Страва настільки популярна, що в містечку Нью Іберія щорічно проходить чемпіонат світу з приготування гамбо.

Інгредієнти:
- курячі стегенця - 2 шт.
- куряче філе - половина шматочка
- ковбаса з часником (andouille) - 100 грамів
- великі креветки - 10 шт.
- курячий бульйон - 1 літр
- 1 цибулина
- стебло цибулі-порею
- помідор - 2-3 шт.
- часник - 2 зубці
- селера - 2 стебла
- зелений перець - 1 шт.
- бамія - 150 грамів
- борошно - 2-3 ст. л.
- оливкова олія - 3 ст. л.
- суміш трав (чебрець, орегано, базилік) - 1 ст.л.
- перець (каєнський, білий і чорний) - 1 ч.л.
- паприка - 1 ст.л.
- петрушка і сіль за смаком
Приготування:
Очистити креветки. М'ясо відкласти, голови і панцирі додати в бульйон. Проварити все протягом півгодини.
Бульйон процідити, панцирі і голови викинути. Тим часом нарізати птицю шматками, обсипати курку креольською приправою (розтерти в ступці з сіллю сухі трави, перець і паприку) і обсмажити до рум'яної скоринки на сильному вогні у чавунній каструлі.
Додати подрібнені цибулю, селеру і зелений перець. Через п'ять хвилин додати пюре з часнику і ковбасу скибочками, через хвилину влити дві склянки бульйону. Після закипання варити 40 хвилин на слабкому вогні з закритою кришкою.
Тим часом обсмажити на середньому вогні борошно з маслом до коричневого кольору (хвилин 20-30). Помішуючи, влити решту бульйону, розмішати до однорідності. Прокип'ятити, влити в гамбо.
Бамію нарізати скибочками поперек, помідори — шматочками. Обсмажити все на сильному вогні 3-5 хвилин, перекласти в каструлю.
Через 10 хвилин додати креветки. Готувати 5 хвилин, а потім всипати рубану петрушку, посолити, закрити кришкою, прибрати з вогню. Подавати з рисом.
Коментарі