Великий піст вимагає відмови від багатьох продуктів харчування. Людина має тримати себе в жорстких рамках. Часто цього важко дотриматися.
Щоб дійсно очистити організм за всіма церковними канонами, потрібно дотримуватися правил суворого посту. Але це не означає, що доведеться голодувати.
Можна легко урізноманітнити раціон і не нашкодити організму.
У піст можна їсти:
1. Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені - повинні стати основою вашого харчування.
2. Дозволяється морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. При варці овочів, варто кидатие їх в уже киплячу воду. Так вдасться зберегти в них більше корисних речовин.
3. Не завадить кукурудза, горошок, салатний перець, яблука, гранат, банани і цитрусові.
Ці продукти щодня можна по-різному поєднувати.
4. Каші повинні стати важливою складовою раціону. Готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла. Можна додавати туди горіхи, моркву, гриби і цибулю. Для солодких каш підійдуть сушені фрукти і родзинки.
5. Замість м'яса, молока і яєць можна їсти рослинний білок. Він міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.
Соєвий білок за своїм складом може компенсувати білок, що міститься в м'ясі та рибі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий дієтолог розповіла, як не погладшати від млинців
У піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженою їжею. Краще приготувати на паровій бані або в грилі.
У піст не можна їсти:
м'ясо та м'ясопродукти
риба і рибні продукти
яйця
молоко і молочні продукти
солодощі
випічка
фаст-фуд
алкоголь
Суворі і несуворі дні посту
Перші 4 дні, а також останній тиждень перед Великоднем вважаються найсуворішими днями посту.
У Чистий понеділок (перший день посту) і Велику п'ятницю (остання п'ятниця перед Великоднем) належать до найбільш суворих днів посту, коли взагалі не можна їсти.
А ось в першу п'ятницю Великого посту дозволяється варена пшениця, підсолоджена медом або цукром.
В інші дні харчування проходить за певним графіком:
Понеділок, середа, п'ятниця: хліб, вода, овочі, фрукти, компоти
Вівторок, четвер: гаряча їжа без олії
Субота і неділя: їжа з рослинним маслом і все різноманіття рибних продуктів.
Коментарі