вівторок, 18 травня 2021 21:34

Як готувати і з чим їсти яйця: поради дієтолога
2

Для максимальної користі яйця краще готувати недовго
Фото: blog.comfy.ua
Для максимальної користі яйця краще готувати недовго

Як приготувати яйця найкориснішим способом і чи правда, що вони насправді шкідливі - розповідає дієтолог.

Яйця - один з найпопулярніших продуктів у всьому світі. І він активно вивчається вченими. У яйцях багатий вітамінно-мінеральний склад, і дуже багато білка, адже запас розрахований на дозрівання нового організму.

Довгий час вважалося, що яйця не так вже корисні, адже в них є холестерин. Однак останні дослідження показують, що шкода яєць в основному полягає в способі їх приготування. Наприклад, їх часто смажать у великій кількості масла, додають бекон, і в підсумку дійсно виходить холестеринова бомба.

Дієтолог Михайло Гінзбург розповів, що шкідливіше за все поєднувати яйця з червоним м'ясом - згідно з дослідженнями, регулярне вживання такого поєднання продуктів серйозно прискорює розвиток атеросклерозу і збільшує ризик декількох видів раку.

На думку нутриціологині Ольги Деккер, для максимальної користі яйця краще готувати недовго. Найкорисніші ті, що зварені некруто. Вона порадила придивитися до яєць різних птахів: перепелів, качок та інших. Всі вони мають різний склад і допоможуть урізноманітнити харчування.

Варити можна закидаючи, як в холодну, так і киплячу воду. Якщо ви вирішили варити яйця вкруту, закладаючи їх у холодну воду, тоді, щоб вони вийшли смачними і бездоганними, варити їх потрібно до закипання на сильному вогні, після чого зменшуєте температуру вогню і варіть ще 7-8 хвилин. Загальний час не повинен перевищувати 15 хвилин, інакше яйця покриваються негарним сірим кольором і втратять більшу частину корисних мікроелементів.

Щоб визначити, зварилося яйце або ще рідке всередині, досить використовувати дідівський метод: вийміть продукт з води, покладіть на стіл і покрутіть його. Якщо воно готове, то крутитися буде легко і досить швидко, сире яйце через свою вагу, буде крутитися повільно або не буде крутитися взагалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ідеальні сніданки для тих, хто на дієті

Що стосується норми вживання яєць, то до чітких рекомендацій вчені поки не прийшли, але все ж рекомендується їсти їх не надто активно.

Сирі яйця можуть містити сальмонелу, яка здатна викликати харчове отруєння. Кращий спосіб не захворіти - це варити яйця доти, доки білок і жовток не стануть твердими. Також небезпечні продукти, що містять сирі яйця, наприклад, майонез.

Зараз ви читаєте новину «Як готувати і з чим їсти яйця: поради дієтолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути