Яйця гарно підходять для сніданку, адже є поживні та легкі. Але однакове щодня приготування швидко набридає. Хочеться чогось нового. У багатьох людей ранок починається з омлету. Проте, готувати його можна не тільки на сковороді, а й у духовці.
Смачним є арабський варіант яєчні - шакшука. Там яйця смажать у великій кількості томатного соусу з гострими спеціями. Виходить страва зі звичних нам продуктів, але з оригінальним смаком.
Шакшука

Інгредієнти:
яйця – 3 шт.
великий помідор – 2 шт.
часник – 2 зубчики
цибулина – 2 шт.
томатна паста – 3 ст. л.
петрушка – 4 гілочки
сіль – за смаком
перець – за смаком
Приготування:
Помідори, цибулю і часник дрібно нарізаємо. Складаємо в глибоку сковороду і рясно посипаємо сіллю, щоб томати пустили сік.
Перемішуємо і ставимо на вогонь. Після того, як суміш закипить, додаємо томатну пасту. Пасту потрібно попередньо розвести невеликою кількістю води.
Знову доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь.Тушкуємо, поки соус не загусне.
Опуклою стороною ложки робимо в соусі поглиблення і вбиваємо в утворені лунки яйця. Вбиваємо так, щоб жовток повністю занурився в соус, а білок трохи залишився на поверхні.
Продовжуємо готувати на маленькому вогні. Як тільки білки трохи схопиться, накриваємо кришкою і тушкуємо ще близько 10 хвилин. При подачі рясно посипаємо перцем і подрібненою петрушкою.
Омлет з ковбасою у формі кекса

Інгредієнти:
Твердий сир - 140 г
Ковбаса варено-копчена - 150 г
Картопля - 1 шт.
Оливкова олія - 4 мл
Яйце - 8 шт.
Сіль за смаком
Приготування:
Ковбасу і картоплю порізати невеликими кубиками.
Обсмажити 2-3 хвилини в невеликій кількості оливкової олії ковбасу. Додати картоплю і смажитие до напівготовності 3-4 хвилини.
Викласти начинку на паперову серветку - нехай зайвий жир стече.
Підготувати формочки - помастити їх оливковою олією і покласти на дно шматки сиру.
Збити яйця з сіллю, чорним і кайенским перцем.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 варіанти смачних та оригінальних сніданків для лінивих
Викласти в кожну форму начинку. Залити збитим яйцем і зверху покласти сир.
Акуратно струсити формочки, щоб інгредієнти трохи перемішалися.
Омлет поставити в розігріту до 200 градусів духовку на середню полицю і запікати страву 20 хвилин.
Сир підрум'яниться і перетвориться в апетитну скоринку.
Подавати страву, прикрасивши сметаною і зеленою цибулею
Яєчна запіканка з куркою

Інгредієнти
3 ст. л. олії
2 ст. л вершкового масла
1 велика цибулина, очищена і дрібно нарізана
900 г курячого м'яса
1 ч. л. солі
1/4 ч. л меленого чорного перцю
4 середніх помідори, дрібно нарізані
3 яйця, злегка збитих
Кинза або петрушка для прикраси
Приготування:
Куряче м'ясо промити, обсушити наріжте середніми шматочками, відкладіть в сторону. Свіжі помідори помийте, наріжте не крупніше, відкладіть в сторону.
Почистіть цибулю і дрібно наріжте.
У невеликій сковороді розігрійте 2 столові ложки вершкового масла. Додайте нарізануцибулю і смажте, часто помішуючи, 10 хвилин, або поки він не стане світло-коричневою.
Перекладіть цибулю в миску і відставте убік. Підсмажте шматочки курячого м'яса 20 хвилин до золотистої скоринки з обох сторін.
Приправте перцем і сіллю (за смаком). Додайте приготовленуцибулю і нарізані раніше помідори (разом з соком від помідор).
Можна додати томатну пасту, розведену з водою або кетчуп. Накрийте кришкою і тушкуйте все на середньому вогні 25 хвилин, зрідка помішуючи.
Готуйте поки курка не стане м'якою. Потім залийте збитими яйцями.
Накрийте сковороду і доведіть до готовності яєць ще 5-7 хвилин (суміш не перемішувати)
Коментарі