четвер, 06 травня 2021 06:45

Звільнення України стало справою США і Євросоюзу

"Якщо нарощування військ перетвориться на вторгнення РФ в Україну, Євросоюз повинен чітко вказати — ціна буде суворою. Імпорт нафти й газу з Росії до ЄС негайно припиниться. А РФ відключать від міжнародної міжбанківської системи СВІФТ. Усі активи олігархів, наближених до російської влади, та їхніх сімей у ЄС заморозять і скасують візи", — йдеться в резолюції Європарламенту від 29 квітня.

Рішення підтримали 569 євродепутатів, проти виступили 67, утрималися 46.

Документ закликає Москву негайно відвести війська від нашого кордону, припинити морську блокаду та звільнити опозиціонера Олексія Навального.

— Європа нарешті зрозуміла, що Росія загрожує не тільки Україні, а і їй, — каже 47-річний Сергій Гармаш, представник української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання на Донбасі. — Це відбулося після стягнення військ до кордонів України, блокування Азовського та частини Чорного морів. Ми стали форпостом боротьби Москви із Заходом. Це рішення Європарламенту приємно здивувало після подій у Парламентській асамблеї Ради Європи, коли українського делегата Олексія ­Гончаренка на три місяці позбавили слова після скарги РФ.

Російський наступ зараз малоймовірний. Але попередження є сигналом для Кремля й запобіжником від його намірів напасти. Москва може мати такі плани, як не сьогодні, то на наступний рік.

Виконання резолюції має перспективи. Якщо буде агресія із залученням регулярної армії, європейським лідерам доведеться виконувати статут Організації Об'єднаних Націй. Документ передбачає міжнародну ізоляцію агресора.

"Уже нема ризику зняття санкцій із Росії. Звільнення України стало справою США і Євросоюзу. Кремль сприймають як головну загрозу. Зеленський виглядає вкрай безглуздо, продовжуючи миротворчі контакти з Путіним за таких умов", — написав у фейс­буці журналіст Юрій Бутусов, 44 роки.

Зараз ви читаєте новину «Звільнення України стало справою США і Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути