четвер, 19 червня 2008 16:57

Зниження рейтингу України може позначитися на вартості кредитів

Недавно рейтингове агентство "Стандарт енд пур" знизило довгостроковий рейтинг України із зобов"язань у іноземній валюті з рівня ВВ– до рівня В+. Це на два рівні нижче, ніж у Росії та на одному рівні з Білоруссю та Грузією. І означає, що у країні є проблеми й зовнішні інвестори будуть обережніше ставитися до наших цінних паперів — як державних, так і приватних.

Кредитний рейтинг показує, наскільки країна чи фірма є кредитоспроможною. Його розраховують на основі минулої та поточної їхньої фінансової історії та розміру боргу. Такі рейтинги потрібні, щоб уже існуючі чи потенційні інвестори або вкладники не витрачали час на ретельне вивчення всіх процесів, які відбуваються в країні. Вони мають оцінку спеціалізованого рейтингового агентства, й, виходячи з неї, вирішують, купувати чи ні цінні папери. Агентства ж відповідають за якість оцінки своєю репутацією. Найбільшими з них є "Мудіс", "Стандарт енд пур" та "Фітч рейтінґс". Ця "велика трійця" встановлює рейтинги для понад 90% країн і компаній, чиї облігації торгуються на міжнародних майданчиках.

Пониження кредитного рейтингу України означає вищі ставки по кредитах для нашої країни на світових ринках капіталу. "Стелею" для всіх приватних запозичень є саме рейтинг, отож українські банки з підприємствами вимушені будуть брати в борг під вищий відсоток, ніж раніше.

Керівництву країни не вдалося вжити адекватних заходів зі стримування інфляції

Отож до викликаного антиінфляційною політикою Нацбанку зростання ставок по кредитах додасться ще й зростання вартості зовнішніх запозичень. Тож цілком імовірно, що принаймні до кінця року ставки по кредитах як для населення, так і для бізнесу залишаться вищими за минулорічні.

Пониження рейтингів агентство пояснило тим, що керівництву країни не вдалося вжити адекватних заходів зі стримування інфляції в умовах перегріву економіки. Адже в травні цього року порівняно з травнем 2007-го рівень цін виріс на понад 31%. Агентство також вказало, що якщо українське керівництво зможе здійснити дієвіші антиінфляційні заходи — включаючи скорочення номінального зростання поточних витрат та обмеження доларизації банківських активів — рейтинги можуть бути підвищені.

Зараз ви читаєте новину «Зниження рейтингу України може позначитися на вартості кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути