понеділок, 29 жовтня 2007 17:12

Значного подорожчання бензину не буде

Із початку жовтня в Україні поповзли вгору ціни на бензин і дизпаливо. Не надто швидко, але впевнено.

Вартість палива на автозаправках підвищилася на 10–20 коп. Найшвидше дорожчають бензин А-76 та дизпаливо. Роздрібні ціни на низькооктановий зростають  щотижня на 2%, а високооктановий — А-92, А-95 — на 0,5%.

Експерти кажуть про кілька причин подорожчання пального.

Директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін, 52 роки, вказує світове підвищення цін на нафту. Ринки залишаються нестабільними, незважаючи на зусилля країн-експортерів. Вартість її перевищила $90 за барель. Крім того, з 1 жовтня Росія збільшила на $25 вивізне мито на нафту.

Одним із внутрішніх чинників подорожчання називають ситуацію на Кременчуцькому нафтопереробному заводі. У зв"язку із силовою зміною керівництва "Укртатнафти" російська компанія "Татнефть" пригрозила припиненням поставок на підприємство. А частка заводу на українському ринку пального становить 40–45%. Резервів нафти КНПЗ вистачить на два-три тижні. Це час, який уряд має для залагодження конфлікту.  

— Події навколо"Укртатнафти" не створюють дефіциту бензину в Україні, — зауважує Володимир Саприкін. — Але викликають в учасників ринку наміри спекулювати на цій проблемі, збільшуючи вартість пального.

Поки що не вплинула на ціни на бензин політика, зокрема затягування офіційної публікації результатів виборів.

— У періоди нестабільності учасники ринку намагаються не міняти цінової політики, щоб їх не звинуватили у спекулятивних чи маніпулятивних діях, — говорить директор НТЦ "Психея" Міністерства палива й енергетики Сергій Сапегін, 50 років. — Тому роздрібний ринок нафтопродуктів був стабільним. На низькооктановий бензин і дизпаливо ціни були навіть занижені на 15–16%. Цим частково обумовлено й нинішнє їхнє подорожчання.

Експерт вважає, що доки в Україні зберігається досить тонкий баланс попиту й пропозицій, дефіциту пального немає. Тим більше, що розпочинається сезонне зниження попиту. Він зазвичай рекордно низький у листопаді. Крім того, вітчизняний ринок нафтопродуктів за останні роки став відкритішим — завозять від третини до половини від усього обсягу споживання.

— Значного стрибка цін до кінця року не буде. Хіба що до п"яти відсотків, — вважає керівник альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 34 роки.

Зараз ви читаєте новину «Значного подорожчання бензину не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути