четвер, 14 січня 2021 07:16

Зеленський і Санду домовилися з'єднати столиці магістраллю

"Нас єднають спільні цінності щодо загальноєвропейського порядку денного. Цінуємо, що президент Молдови не боїться називати Крим українським", — написав український глава держави 42-річний Володимир Зеленський у твіттері перед зустріччю з лідеркою Молдови 48-річною Маєю Санду. Візит до Києва 12 січня був її першим офіційним після обрання. У листопаді перемогла в другому турі проросійського колишнього президента Ігоря Додона.

До України Мая Санду та її делегація з дев'яти осіб приїхали автомобілем і мікроавтобусом — через проблеми з міжнародними авіарейсами під час епідемії. Після того, як на площі перед Маріїнським палацом пролунали гімни, керівники держав обійшли воїнів почесної варти.

— Я рада бути в Києві, відновити дружбу. Останніми роками молдовсько-український діалог був практично призупинений. Україна — наш стратегічний партнер. Рішуче й беззастережно підтримую територіальну цілісність і суверенітет України, — сказала Мая Санду в промові, яку розпочала українською.

Пріоритетними сферами у спільній заяві назвали енергетику, інфраструктуру, транспорт. Висловили бажання стати частиною "Тримор'я" — економічної та інфраструктурної ініціативи, що об'єднує 12 країн Європейського Союзу поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. Говорили про поглиблення регіональної співпраці. Домовилися про збільшення обсягів молдовських запасів природного газу в українських сховищах, відновлення постачання електроенергії до Молдови і транзит з України до Румунії. Згадали про спільну боротьбу з контрабандою на кордоні. Підписали меморандум про розвиток транспортно-транзитного потенціалу.

— У нас є ідея побудувати сучасну магістраль, що з'єднає Київ і Кишинів. Обговорили спорудження прикордонного мостового переходу через Дністер "Ямпіль — Косеуць". Це скоротить подорож між столицями до 5 годин, — сказав Зеленський.

— Україна в умовах війни з Росією зацікавлена мати надійні кордони. Тому Молдова — важливий сусід. На її території розміщені російські війська. За широкомасштабного наступу з Придністров'я мали б відкрити один із фронтів, — говорить експерт із міжнародних відносин Григорій Перепелиця, 67 років.

— Молдова заангажована у програмах Євросоюзу. Зокрема, у "Східному партнерстві" (має на меті зміцнення стосунків зі східними сусідами. — ГПУ), яке майже згорнуте. Вірменія, Азербайджан і Білорусь не беруть активної участі. На євроінтеграційному шляху з нами залишився Кишинів. Важливо втримати його. Це великий експортер аграрної продукції для українського ринку.

Санду розуміє важливість України. Потребує нашої підтримки. У Молдові існує проблема хиткої державності. Поряд із потужними проросійськими силами діє рух приєднання до Румунії. Остання зацікавлена, щоб Молдова була членом Євросоюзу. Надає підтримку. А водночас проводить масштабну паспортизацію населення, як і РФ. Україна має подібні проблеми з п'ятою колоною. Поєднання зусиль важливе для боротьби з навалою "русского мира".

Зараз ви читаєте новину «Зеленський і Санду домовилися з'єднати столиці магістраллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути