пʼятниця, 13 січня 2012 00:00

Зарплата бюджетникам зросте на 19 відсотків

Прем'єр 64-річний Микола Азаров пообіцяв за рік шість разів піднімати зарплату бюджетникам. До кінця 2012-го вона зросте на 19%.

— У січні цього року посадовий оклад, на який йдуть нарахування, вчителя вищої категорії зросте на 150 гривень, у грудні — на 287 гривень, — каже Азаров на засіданні уряду в середу. — Посадовий оклад лікаря-хірурга першої кваліфікаційної категорії у січні зросте на 157 і становитиме 1755 гривень. А в грудні — на 307 гривень і становитиме 1905 гривень. Зарплата цих категорій працівників у середньому за рік зросте на 400-500 гривень у місяць.

Підвищення зарплат можливе тільки за умов зростання економіки, зазначає прем'єр.

— Якщо збільшувати зарплату на 19 відсотків, потрібно додатково 7,9 мільярда гривень. Де їх узяти? — сумнівається в реальності планів уряду економіст Борис Кушнірук, 46 років. — На зарплату бюджетникам у центральному бюджеті заклали 42,8 мільярда гривень. Більше витратити уряд не може. Хіба що скоротити частину працівників, а тим, що залишаться, збільшать платню.

— Уряд дійсно шукатиме можливість для збільшення соціальних виплат, бо це  політично вмотивовано — рік виборчий. Підвищення зарплат бюджетникам можливе за рахунок приватизації, продажу тієї ж газотранспортної системи, — вважає екс-міністр економіки Віктор Суслов, 56 років. — Можливо, розрахунок на російського прем'єра Володимира Путіна, який обіцяв Україні щорічний прибуток до 9 мільярдів доларів на рік від участі у Митному союзі.

Значний резерв є в перенесенні акцентів оподаткування на багатих людей — мільйонерів, — продовжує Суслов. — Нині доходи власників бізнесу оподатковуються за ставками в кілька разів нижче, ніж податок на прибуток зі звичайних громадян. Власники депозитів теж зараз платять 5 відсотків податку, що дуже мало. Натомість розраховувати на значне зростання економіки не доводиться. Іноземні інвестори до нас не йдуть. Економічна ситуація продовжує погіршуватися. Україна має виплатити величезні суми з внутрішніх та зовнішніх боргів. За останніми даними Нацбанку, почалося серйозне скорочення золотовалютних резервів держави, платіжний і торговельний баланси стали негативними. Усе виглядає досить напружено.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата бюджетникам зросте на 19 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути