пʼятниця, 01 квітня 2011 00:00

Запровадження другого рівня пенсійної системи вигідне для українців

Запровадження другого рівня пенсійного забезпечення з персональними накопичувальними рахунками згладжуватиме недоліки діючої солідарної системи і стане її альтернативою.

Це ключовий момент пенсійної реформи, яку проводить уряд, і головна мета зміни чинної системи пенсійного забезпечення. Так уважають експерти.

— Накопичувальна система — для молодих, які зможуть відкладати на пенсію, — каже голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. — Складніша ситуація з другим рівнем для людей середнього віку. Так, вони теж накопичуватимуть, але в них просто не вистачить часу, щоб забезпечити собі нормальну пенсію. Думаю, для них повинна залишитися в повному обсязі солідарна система плюс можливість накопичувального страхування.

Зведення реформи тільки до підвищення пенсійного віку — це міф, що поширює БЮТ. Ця політсила не проводила реформу, хоча вона була потрібна ще тоді. Такі політики, опонуючи урядові, насправді дискредитують реформу, яка вкрай необхідна. Так, пропонуються жорсткі економічні й соціальні рішення. Жорсткі, але необхідні.

Старший економіст "CASE-Україна" Володимир Дубровський додає, що сенс реформи полягає в запровадженні так званого другого рівня пенсійного забезпечення, в рамках якого громадянин сам формує відрахування на персональний рахунок, а не у солідарну систему.

— Для того, щоб це працювало, потрібні довіра до держави і відкритість Пенсійного фонду. Чого зараз немає, — каже економіст. — Тому люди й бояться переходу на другий рівень, бо нема впевненості в збереженні грошей. Система персональних рахунків зробить пенсійне забезпечення більш зрозумілим і прозорим.

Зараз ви читаєте новину «Запровадження другого рівня пенсійної системи вигідне для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути