четвер, 02 лютого 2012 07:30

Запасу хліба вистачить на два роки

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

Через посуху влітку, брак дощів восени та морози в останні тижні пересівати доведеться 2,5 млн га зернових. У Міністерстві агрополітики також прогнозують врожай зерна на 15 млн т менший, ніж зазвичай. Збитки аграріїв можуть бути понад 800 млн грн.

— До березня про стан озимих ніхто точно нічого не скаже, — коментує аграрний експерт Володимир Жмуцький, 58 років. — Усі цифри, які зараз подають, — це спекуляції. У Міністерстві аграрної політики явно перебільшують прогноз втрат. Державні органи часто ховаються за поганими кліматичними умовами. Завчасу говорять, що багато озимини загине. Ну, поб'ють морози 5-10 відсотків посівів, але у прогноз закладають усі 20.

Побоювання щодо врожаю були, коли не було снігу. Зараз снігом вкрита вся Україна. Якщо озимина погано перенесе зиму, втрати перекриють ярими культурами. Безумовно, пересівати — це клопіт і гроші. Але запаси зерна в Україні настільки великі, що хліба може стати на два роки.

Немає ні сільськогосподарських, ані політичних підстав для суттєвого подорожчання хліба восени. Коливання ціни можливе на 5-10 копійок. Спровокувати її може висока інфляція. Але все одно до виборів уряд не допустить суттєвого здорожчання. Продовольство — це його фішка. Тому й такі великі запаси зерна робили, і гальмували експорт збіжжя, щоб тільки перестрахуватися перед виборами. Навпаки, уряд хизуватиметься, мовляв, у всьому світі хліб дорожчає, а в нас — ні. Хоча заслуг його у цьому немає. Хліба достатньо, бо торішній врожай був хороший.

Зараз ви читаєте новину «Запасу хліба вистачить на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути