вівторок, 18 грудня 2007 07:30

Жака Ширака можуть ув"язнити

Напередодні свого 75-річчя колишній французький президент Жак Ширак майже три години відповідав на запитання слідчого. З 1977-го по 1995 роки він був мером Парижа, і саме тих часів стосується порушена проти нього судова справа. Екс-президентові загрожує до 10 років ув"язнення або до 150 тис. євро штрафу.

Справа в тім, що при Шираку до мерії було зараховано кілька десятків осіб, які на роботу й не заглядали. Екс-президент наполягає: всі вони "виконували потрібну парижанам роботу", нехай і за межами державної установи. Але слідчі не поділяють його думки. Зокрема рідний брат близького до Ширака політика й нинішнього голови Конституційного суду Жан-Луї Дебре свідчить: гроші він від міста отримував, але насправді ніколи для мерії не працював. Слідство цікавиться також дружиною колишнього міністра закордонних справ Ерве де Шаретта та донькою екс-президента — Клод Ширак.

Доля забажала, аби правосуддя вдосконалювалося саме на ньому

Загалом справа стосується 35 сумнівних призначень. Раніше ім"я Ширака згадувалося й у інших скандалах. Йшлося про фіктивні зарплати в його політичній партії Об"єднання на підтримку республіки (ОПР), про конфлікт довкола таємних закордонних рахунків французьких високопосадовців, про сумнівні авіарейси... Жаку Шираку навіть судилося пережити  "касетний скандал". Після смерті близької до нього фінансово відповідальної особи в ОПР були розповсюджені відеоматеріали, де небіжчик розписував тіньові схеми фінансування партії. Але тоді Ширак був при президентській посаді, а у Франції чинного голову держави притягати до відповідальності забороняє Конституція. Як і в Україні.

Неписана ж традиція більшості країн світу вимагає не турбувати судовими розглядами й колишніх президентів. Якщо таке трапляється, то стає скоріше винятком із правил. Як от із ліберійським диктатором Чарльзом Тейлором, філіппінським лідером Джозефом Естрадою або екс-президентом Перу Альберто Фухіморі.

Зрештою, з-поміж усіх французьких президентів Жак Ширак, можливо, й не був найкорумпованішим. Але доля забажала, аби правосуддя Франції вдосконалювалося саме на ньому. Спілкуючись після допиту з пресою, Ширак постійно підкреслював: він прийшов давати свідчення "добровільно та без жодної повістки". Проте наступного дня перші шпальти провідних часописів одностайно повідомили: уперше в історії країни колишній лідер нації перебуває під слідством.

Безумовно, колишній президент і далі залишається для французів не зовсім звичайним громадянином. Форма його спілкування зі слідчими попередньо узгоджена з адвокатами. Захисники колишнього голови країни отримують матеріали справи за чотири дні до чергового "добровільного спілкування" Ширака зі слідством. Про подібні зручності не можуть і мріяти звичайні підозрювані.

Поза тим французькі правники кажуть про "корисний приклад" справи проти колишнього керівника держави. Позаяк у правовій державі тимчасове президентство не мусило б ставати гарантією довічної безкарності.

Зараз ви читаєте новину «Жака Ширака можуть ув"язнити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути