Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2018 00:20

"Західна Європа втрачає гостроту розуму"

Канцлер Німеччини Анґела Меркель зустрілась із президентом Росії Володимиром Путіним 18 червня в резиденції для почесних гостей у передмісті Берліна. В альтанці парку віч-на-віч говорили близько трьох годин. Перед початком перемовин дали спільну прес-конференцію.

— Основою для вирішення конфлікту залишаються Мінські домовленості. Сподіваюся на нову спробу перемир'я до початку навчального року. Маємо поговорити про введення місії ООН. Німеччина готова взяти на себе відповідальність. Поговоримо і про транзит газу до Європи, який зачіпає Україну. Я вважаю, що Київ має продовжити грати свою роль навіть після запуску "Північного потоку-2" (газопровід із Росії до ЄС в обхід України. — ГПУ), — каже Анґела Меркель, 64 роки.

— Це виключно економічний проект. Він не закриває транзит російського газу через Україну, — заявляє 65-річний Володимир Путін.

Меркель детально виклала російському президенту план введення миротворчої місії на Донбасі. Мовляв, на сході України можуть розмістити 30–40 тисяч миротворців, повідомив редактор видання "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов, 62 роки.

"Меркель не приховує, що для неї важливий сам процес діалогу з Путіним. Вона не бажає залишати його наодинці з президентом США Дональдом Трампом, — зазначає журналіст 51-річний Віталій Портников сайту "Радіо Свобода".

— А Путін прагне показати власну значущість і важливість для політичного світу Заходу. Мовляв, ні про яку ізоляцію Росії не йдеться".

"Санкції з Москви все одно не знімуть і Путіна ніхто не запросить заново ділити світ, — написав у "Фейс­буку" політолог Сергій Таран, 48 років. — Але мирна Західна Європа, безпеку якої впродовж останніх 70 років тримала американська зброя, втрачає гостроту розуму. Анґела Меркель торгується з "новим фюрером" за "Північний потік". В Австрії — танці з кремлівською "зіркою" (напередодні зустрічі з Меркель президент РФ побував на весіллі австрійського міністра закордонних справ Карін Кнайсль. — ГПУ). В Італії — заклики "зняти санкції". У Франції — вічно популярні прокремлівські популісти. Сумна іронія в тому, що і в Україні зрозуміли, хто є хто, тільки під час війни. А так би досі теліпалися в багатовекторній невизначеності".

"Зустріч не слід розглядати як фундаментальне зрушення в німецько-російських відносинах. Вона відображає швидше надії на те, що сторони зможуть піти на компроміс щодо Сирії, енергетики, зберігши розбіжності щодо ролі Росії в конфлікті в Україні", — пише журналістка "Нью-Йорк Таймс" Мелісса Едді.

Зараз ви читаєте новину «"Західна Європа втрачає гостроту розуму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути