пʼятниця, 22 березня 2019 00:46

Забракували всі законопроекти про незаконне збагачення

— Очікували надходження траншу від Міжнародного валютного фонду цьогоріч у травні. Але в кращому випадку гроші будуть у червні, — говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса, 36 років.

26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, що передбачає притягнення до відповідальності за незаконне збагачення. Мовляв, суперечить принципу презумпції невинуватості. Передбачала тюремне ув'язнення до 10 років із позбавленням права обіймати посади до трьох років, конфіскацію майна. Статтю запровадили 2015-го. Це була вимога Євросоюзу для отримання безвізового режиму.

У Верховні Раді зареєстрували з десяток законопроектів, що знову пропонують кримінальне покарання за корупцію. Один із них — президентський. Усі — недосконалі та потребують допрацювання, тому їх розгляд у парламенті варто відкласти. Про це посли Євросоюзу, США та МВФ написали голові комітету Ради із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрію Кожем'якіну.

"Законопроект має бути розроблений відповідно до міжнародних зобов'язань країни, Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції і Конституції України. Ми закликаємо українську владу знайти спосіб продовжити роботу над десятками розслідувань, які вже розпочали", — йдеться у листі.

— Стурбованість міжнародних партнерів не вплине на отримання траншу від МВФ, — запевнила міністр фінансів України Оксана Маркарова, 42 роки, в інтерв'ю "Радіо НВ". — Він ще не був запланований. Оціночна місія очікується в Україні в травні–червні. Технічна 5–13 березня пройшла позитивно. Більшість вимог ми виконуємо.

— Фонд чекає від нас кроків не лише щодо антикорупційної статті, — каже Сергій Фурса. — Хоча через скасування кримінального покарання за незаконне збагачення довіра партнерів до України підірвана. Спочатку відчиталися, що проводимо реформи й боремося з корупцією, а потім дали задню. Тож не одержимо транш, доки це питання не вирішимо. Також Верховна Рада три роки не може ухвалити закон, який має очистити страховий ринок від схем. Унормування цін на газ треба довести до кінця.

Якщо МВФ не вкладатиме гроші в Україну, це знизить курс гривні й загалом погіршить ситуацію в економіці.

Зараз ви читаєте новину «Забракували всі законопроекти про незаконне збагачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути