Ексклюзиви
вівторок, 17 серпня 2010 06:56

За зміну умов вступу держава розплатилася обдарованими дітьми

  Ольга Айвазовська: ”Напруження в перші тижні створили абітурієнти, які подавали документи до декількох вузів”
Ольга Айвазовська: ”Напруження в перші тижні створили абітурієнти, які подавали документи до декількох вузів”

Керівник Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, 28 років, розповідає про вади організації цьогорічної вступної кампанії:

— Виникає чимало запитань до об"єктивності шкільних оцінок. Бо відомо звідки з"явилося дуже багато медалістів — побутова корупція перейшла на рівень школи. Університети натомість отримали право відбирати "своїх" студентів, із невисокими балами. За зміну умов вступу держава розплатилася не стипендіями, не кредитами, а обдарованими дітьми.

Черговість формування рейтингу при вступі існувала й раніше. Першими стояли "позаконкурсники": військовослужбовці, діти загиблих шахтарів, інваліди та інші соціальні групи абітурієнтів. У другій черзі — особи з цільовими скеруваннями від місцевих адміністрацій, які готували кадри для регіонів. Третя черга — переможці всеукраїнських олімпіад і конкурсів Малої академії наук.

Цього року серед вступників до Київського національного університету ім. Шевченка виявили чимало "липових" представників третьої черги. Скажімо, на факультеті філософії вони посідали перші місця в рейтингу.

Схожа ситуація була і в Київському національному економічному університеті. Коли я оприлюднила прізвище дівчини, яка стояла в рейтингу 24-ю із 710 балами, після неї — хлопець із 799,5 бала, список відкоригували. Абітурієнтка стала аж 1253-ю. Так само почистили списки в Інституті міжнародних відносин.

Побутова корупція перейшла на рівень школи

На одній із нарад міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що "липових" переможців олімпіад не може бути у принципі, а тому їх не зарахують до вузів. Я була на цій нараді. І коли народний депутат після неї подає ректорові одного з київських університетів прізвища тих, кого треба зарахувати, то як можна вірити міністрові?

Величезні черги вступників до приймальних комісій вишикувалися через скорочення термінів подання документів. Напруження в перші тижні створили абітурієнти, які подавали документи до декількох вузів. І тут проявився ще один недолік організації вступної кампанії — приймальні комісії були не готовими обробляти документи. Наприклад, у Києво-Могилянській академії цим займалися лише 75 людей. У багатьох навчальних закладах четверо-п"ятеро працівників за одним комп"ютером звіряли дані тестування кожного абітурієнта за базою Центру незалежного оцінювання. Хоча навіть у країнах близького зарубіжжя проблему черг ліквідували електронною реєстрацією. Людині на електронну пошту надходить повідомлення, на котру годину з"явитися, і ніхто не смажиться цілими днями під стінами комісії.

Зараз ви читаєте новину «За зміну умов вступу держава розплатилася обдарованими дітьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути