вівторок, 07 вересня 2010 07:30

"За такого Податкового кодексу відпаде потреба в органах місцевої влади"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Нововведення доопрацьованого проекту Податкового кодексу. Їх коментує економічний експерт Андрій Новак, 37 років:

— Щорічний податок із власників транспортних засобів скасують, натомість підвищать  акцизи на бензин. Це переливання фінансових потоків з однієї посудини в іншу. З одного боку — чудова піар-акція, бо ж скасували податок. Але з другого — зростуть ціни на пальне. І за це платитимуть не лише власники транспорту, а й пасажири.

Нерухомість площею понад 100 квадратних метрів у місті і понад 200 на селі обкладатимуть податком — 10 гривень за "квадрат". Такі наміри ми чуємо понад 10 років. Запровадити податок на розкіш — це нормальна світова практика. Але побачимо, чи хоч щось із цього залишиться в остаточній редакції кодексу.

Нульова ставка на прибуток для малого бізнесу діятиме п"ять років, для готельного та легкої промисловості — 10. Попередні дії урядовців, зокрема й Миколи Азарова, який складав 15 бюджетів, фактично знищили вітчизняну легку промисловість. Обсяги її виробництва впали у 15 разів. Більшість ткацьких, швейних і взуттєвих фабрик закриті, решта працюють на сірому або чорному ринку, штампуючи низькоякісну продукцію з іноземними лейблами. Тому це податкові пільги для того, що вже не існує.

Пільги для готельного й ресторанного бізнесу запроваджують під чемпіонат Європи з футболу 2012 року. Ця дія явно запізніла. Для власників готелів зараз значно важливіша можливість швидко отримати земельну ділянку під забудову й мінімізувати затрати на будівництво.

Пільгами для малого бізнесу скористаються великі підприємства. Вони швидко поділяться на кілька малих, щоб не сплачувати належні податки.

Ставка податку на прибуток до 2014 року поступово знизиться із 25 відсотків до 16. Радикального впливу на фінансовий стан підприємств і надходженнях до держбюджету цей крок не матиме, оскільки податок не становить вагомої частки в податкових надходженнях. До того ж більшість українських підприємств узагалі не показують реальний розмір прибутку.

Більшість ткацьких, швейних і взуттєвих фабрик закриті

Переробку металобрухту, зернових і технічних культур, лісу звільнять від оподаткування. "Нуль" щодо металу — це лобістське рішення власників металургійних підприємств, які фінансують Партію регіонів. Щодо зерна — частково підтримає вітчизняного виробника. Але в результаті бюджет може недоотримати значні надходження саме з аграрного сектору. А пільгу щодо переробки лісу варто було запровадити лише для імпортної деревини, інакше вирубка карпатських лісів пришвидшиться.

Від податку на додану вартість звільнять фірми, що надають юридичні, консалтингові й аудиторські послуги. Ці види господарської діяльності насправді важко облікувати. Але під ними можна приховати платежі та грошові обіги. Якщо цю норму закріплять законодавчо, під консалтингові послуги сховаються більшість відкатних схем, особливо під статтю "консультація".

Держава платитиме пеню за несвоєчасне повернення податку на додану вартість. Лояльні до влади підприємства та фінансові донори Партії регіонів отримають не тільки відшкодування фіктивного податку, а й додаткові кошти в вигляді пені. Це ще одна корупційна схема викачування державних грошей.

Скасують ринковий збір і податок на рекламу. Місцевим бюджетам залишаться тільки  туристичний збір, збори за паркування і з деяких видів підприємницької діяльності. Тепер вони суцільно залежатимуть від державної казни. За такого Податкового кодексу відпаде потреба в органах місцевої влади. Достатньо буде лише посадити в кожній адміністрації збирача податків у держбюджет, а прем"єр і міністр фінансів із "барського плеча" видаватимуть дотації та субвенції. Уряд робить податкову й бюджетну системи країни гіперцентралізованими. За нового кодексу співвідношення центрального й місцевого бюджетів буде 90 на 10.

Зараз ви читаєте новину «"За такого Податкового кодексу відпаде потреба в органах місцевої влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути